Actualizado 13/01/2010 16:35 CET

Balears envia material i equipament d'emergència a Haití a través de l'Agència Espanyola de Cooperació

PALMA DE MALLORCA, 13 Ene. (EUROPA PRESS) -

El Govern balear enviarà material i equipament a Haití a través de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID). Les comunitats autònomes transfereixen fons a l'Agència perquè aquesta gestioni les partides que destina en les diferents actuacions d'ajuda i cooperació internacional que realitza.

Així, el 2007 la Direcció general de Cooperació de la Conselleria d'Afers Socials va signar un conveni amb l'AECID, pel qual la comunitat balear destinarà anualment 100.000 euros a aquest organisme, per a la realització d'accions urgents en catàstrofes i emergències que tinguin lloc en països en vies de desenvolupament.

Part d'aquesta dotació, juntament amb les partides que aporten altres comunitats autònomes, es destina al manteniment i dotació de la base logística de cooperació que Espanya té a Panamà, des d'on partiran avui de manera immediata material i equipament a Haití, afectat per un terratrèmol de set graus en l'escala de Richter, que ha causat nombrosos morts i ferits i ha deixat a centenars o milers de persones atrapades entre la runa.

ESPANYA ENVIA TRES AVIONS AMB AJUDA

El Govern espanyol ha informat que enviarà avui a Haití tres avions amb ajuda per als damnificats pel terratrèmol, dos dels quals sortiran de la base logística que la cooperació espanyola de Panamà, i un altre de Madrid. Alhora, es desbloquejaran tres milions d'euros d'ajuda, segons va anunciar la secretària d'Estat de Cooperació, Soraya Rodríguez.

Els dos avions que partiran de Panamà portaran cadascun 50 tones d'ajuda, mentre que el de Madrid portarà "material de rescat aportat per les Comunitats Autònomes i les forces de seguretat de l'Estat", ha indicat, precisant que a més Espanya "va a destinar 3 milions d'euros addicionals a aquesta crisi".

Pel que fa a la colònia espanyola, la secretària d'Estat ha indicat que està composta per 109 persones i l'Ambaixada, que ha patit "molts danys", està tractant de contactar amb tots ells. L'ambaixador, Juan Fernández Priego, ha resultat "ferit lleu en un braç", ha assenyalat, mentre que dels nou espanyols que treballen a l'Oficina Tècnica de Cooperació (OTC), s'ha pogut contactar amb set d'ells i s'està intentant localitzar als altres dos.

Per la seva banda, la directora de Protecció Civil, Pilar Gallego, ha indicat que dels quatre guàrdies civils i 17 policies espanyols que formen part de la Missió de l'ONU a Haití (MINUSTAH), "s'ha contactat amb gairebé tots i s'està intentant amb la resta". Amb els quals s'ha pogut parlar "estan bé", ha afirmat.