Foment i Cort segellen un acord per dedicar una inversió estatal de 2,6 milions per reformar les muralles de Palma

Actualizado: martes, 21 diciembre 2010 14:14

L'alcaldessa mostra la seva satisfacció per rebre un finançament "importantíssima" per prosseguir la rehabilitació


MADRID, 21 Dic. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Foment, José Blanco, i l'alcaldessa de Palma, Aina Calvo, han rubricat un conveni de col·laboració per a la restauració i rehabilitació de les muralles de Palma que suposarà una inversió estatal de 2,59 milions d'euros per a un projecte la valoració del qual total puja a 3,46 milions.

L'acord ha estat rubricat a la seu del Ministeri i la inversió estatal --que suposa el 75% del total-- procedeixen dels fons que es generen per a l'1 % Cultural per la contractació d'obra pública.

Les obres estan centrades en l'execució de dues fases de treball, anomenades B i C, que comptaran amb una aportació de 865.919 euros per part de l'Ajuntament, i se circumscriu al sector de muralla conegut com a Baluard del Príncep, que té una superfície de 18.170 metres quadrats.

Després de la firma del conveni, l'alcaldessa s'ha mostrat satisfeta per aconseguir una inversió "importantíssima" per a la ciutat ja que, tot i estar en "temps de crisis", permet continuar i continuar les obres de rehabilitació de les muralles i el Baluard del Príncep.

"Suposa una suma d'inversió per a un espai estratègic que promociona la principal activitat econòmica que és el turisme", ha incidit la primera edil Palmesana per incidir que al llarg de 2011 es tindrà "l'estructura bàsica de la rehabilitació finalitzada".

També ha incidit que, amb aquest muntant econòmic, es tindran "cobertes" les tres fases de la reforma que constitueixen unes tasques "complicades i minucioses" per circumscriure's dins del Patrimoni cultural de Palma.

A més, Calvo ha incidit a l'acord signat amb Palma suposa la inversió més alta dels 45 convenis --per un valor total superior als 28 milions d'euros-- que ha subscrit aquest dimarts amb diferents administracions locals i autonòmiques.

CARACTERÍSTIQUES DEL PROJECTE

El projecte preveu restaurar i rehabilitar tots els llenços de muralla del Baluard, netejant i eliminant instal·lacions afegides i rehabilitant els elements danyats.

A més, es recuperarà el tram original de la muralla renaixentista, el traçat del qual ha estat localitzat en els treballs arqueològics, s'enjardinaran i connectaran tots els nivells del Baluard i s'uniran amb l'antic fossat que, al seu torn, connecta amb el passeig del Parc de la Mar.

Segons ha explicat el Govern espanyol, donada la complexitat del projecte i la multitud d'intervencions que preveu, es divideix l'actuació en cinc fases, de les quals el projecte actual preveu les B i C.

Així, la fase B es refereix a la urbanització de tot l'àrea. En concret, es construirà una sèrie de rampes escales i murs de contenció per connectar nivells i alhora connecta amb la resta d'intervencions ja executades al passeig de Ronda.

També, es realitzaran totes les instal·lacions urbanes, enjardinament, mobiliari urbà i el trasllat del transformador que oculta la muralla actualment.

Per la seva banda, la fase C emprèn la restauració i rehabilitació de la cara exterior dels llenços de muralla que donen davant de l'avinguda Gabriel Roca.

En les dues fases s'actua sobre una superfície total de 5.335 metres quadrats. La zona del Baluard del Príncep és un dels pocs trams de la muralla de Palma que la demolició efectuada a finals del segle XIX.

La muralla renaixentista ha estat construïda sobre l'àrab quan el Mediterrània es va veure amenaçat pel poder turc després de la caiguda de Constantinoble en 1.453.