Actualizado 02/02/2009 15:23 CET

L'economia submergida dóna treball a 15.000 aturats de les Balears en sis mesos, segons UGT

PALMA DE MALLORCA, 2 Feb. (EUROPA PRESS) -

L'economia submergida ha estat el refugi de 15.000 aturats de les Balears en els últims sis mesos, segons ha informat avui el secretari d'Acció Sindical d'UGT, Manuel Pelarda, qui va augurar que en el pròxim trimestre, la desocupació s'incrementarà en un 33 %, en relació amb els tres primers mesos del 2008, de manera que el secretari general d'aquest sindicat, Lorenzo Bravo, ha dit que la "tendència" apunta que el desembre d'aquest any s'assoliran els 80.000 aturats a les illes.

En una roda de premsa en la qual va presentar l'Informe de Conjuntura Laboral del 2008, Pelarda ha admès que veu "molt negre" el futur de l'ocupació a Balears, a causa que a més dels diferents Expedients de Regulació d'Ocupació, està havent en els últims mesos un "degoteig d'acomiadaments sense justificar" de centenars de treballadors en diferents empreses, entre les quals va citar Buades i Majorica.

A més, ha avisat que l'obra pública que es posarà en marxa en els pròxims mesos, gràcies al Decret d'ajudes econòmiques als municipis aprovat per l'executiu central, "no va a aconseguir l'objectiu de generar 10.500 nous llocs de treball en el sector de la construcció a les illes", ja que les empreses que "licitin pels projectes van a col·locar als seus propis treballadors" sense contractar a més, "tal com han admès els propis constructors".

Davant d'aquest escenari, va vaticinar que fins a desembre del 2009, es continuarà destruint ocupació a l'arxipèlag, de manera que a partir de gener del 2010, la situació econòmica "començarà a no ser tan mala". Tot i això, ha apuntat que la població activa augmenta un 3 % cada trimestre, de manera que quan en 2010 comenci a crear-se ocupació, haurà d'augmentar l'ocupació en un 7 % cada tres mesos, amb la finalitat de "recuperar" l'ocupació.

D'altra banda, Pelarda ha advertit que si continua l'actual situació, després de la temporada que ve turística es "duplicarà o triplicarà" la xifra de 16.000 desocupats que actualment no tenen dret a cap tipus de prestació econòmica, per no haver treballat les hores suficients que donen dret a aquesta mena d'ajudes de l'Estat.

Tot i això, l'únic llamp d'esperança de recuperació de l'economia que veu el dirigent sindical és en el fet que les famílies van a comptar aquest any amb una mitjana de 2.200 euros anuals més, gràcies al fet que els sous pujaran per sobre de l'IPC, un 5,3 % de mitjana, mentre que l'euríbor baixarà, el que, segons la seva opinió, beneficiarà al consum.

En aquest sentit, ha apuntat que si el sector financer dóna suport a a les famílies i a les petites i mitjanes empreses concedint-los crèdits, el sector del Comerç podrà ser el primer a recuperar-se, tenint en compte que representa al "final de la cadena" de l'economia.

D'aquest forma, ha indicat que això podria suposar també la recuperació del sector industrial i dels transports i, per aquesta raó, ha demanat a tots aquells treballadors que comptin amb una ocupació estable que "consumeixin en funció de les seves possibilitats", amb la finalitat de reactivar l'economia.

Més pessimista es va mostrar Bravo, qui ha avisat que es poden produir "problemes espectaculars de cohesió social", en el cas que l'executiu central no salvi l'ocupació i, en aquesta línia, ha recordat que està augmentant en gran mesura el nombre de persones que acudeixen a diferents organitzacions humanitàries a sol·licitar menjar. "Per menys del que està passant s'han produït la primera i segona Guerra Mundial", va sentenciar.

(HAURÀ AMPLIACIÓ)