Actualizado 30/09/2008 20:00 CET

Ple.- El Parlament rebutja instar al Govern a impulsar un pla per afavorir l'autonomia de les persones sordes

PALMA DE MALLORCA, 30 de setembre (EUROPA PRESS)

El Ple del Parlament va rebutjar avui, amb dos vots a favor i 29 en contra, una Proposició No de Llei presentada pel PP per instar al Govern que elaborés un Pla de promoció de l'autonomia i la comunicació per a les persones sordes en el termini de sis mesos, amb l'objectiu de procurar la igualtat d'oportunitats d'aquest col·lectiu i facilitar la seva atenció en els diferents àmbits socials.

Durant la sessió plenària, el diputat 'popular' Antoni Serra va recalcar alhora la necessitat d'establir la dotació pressupostària oportuna per promoure accions dirigides als Consells, que millorin l'activitat de les persones sordes, a més d'iniciar els tràmits per impulsar la formació reglada oficial del llenguatge de signes a Mallorca, mitjançant un conveni amb la Universitat dels Illes Balears (UIB), de manera que es possibilités la dotació de professionals en aquest àmbit.

Tot i això, la diputada socialista María Torres va criticar la manera com s'ha portat a terme la iniciativa i va comentar que la presentació de la Proposició respon més a una manifestació d'"egocentrisme i narcisisme" per part del PP, després que Serra al·ludís a una experiència pilot realitzada el 2006 per S'Institut -actual IMAS-, del qual era president, amb la qual es va crear un servei d'interpretació del llenguatge per eliminar les barreres de comunicació dels sords.

En aquest sentit, el diputat del PP va considerar "indispensable" que el Govern planifiqui l'atenció a aquest col·lectiu basant-se en experiències ja existents, malgrat que la parlamentària d'Eivissa pel Canvi (Exc), Marian Suárez, va recordar que el mes d'abril passat el PSIB ja va presentar en els mateixos termes una Proposició que va ser aprovada per unanimitat, pel que va assegurar no entendre la iniciativa del PP "quan no ha passat un període de temps considerable".

Alhora, va criticar que Serra, durant el seu discurs, hagi fet "autobombo" de part de la seva gestió en el passat mandat, "sense cap tipus de dissimulació". "Sembla que s'ha deixat portar per un excés de protagonisme o egocentrisme, i ha pensat més en això que no en la part pràctica de la Proposició", va recalcar.

Finalment, la proposta va ser rebutjada únicament amb dos vots a favor, del PP, al negar-se la resta de parlamentaris populars a votar i se n'anessin de la sala, després que la iniciativa fos sotmesa a una segona votació. Aquesta va ser deguda que, en la primera votació, la PNL havia estat aprovada amb 28 vots a favor i 27 en contra, però a causa d'un fall en el sistema pel qual no es van comptabilitzar dos vots més en contra i que sí es van tenir en compte en la segona.