Innova.- Prop de l'11 % de la població balear té dificultats a l'hora de veure la TDT


Actualizado 24/2/2009 15:13:13 CET

PALMA DE MALLORCA, 24 Feb. (EUROPA PRESS) -

Prop de l'11 % de la població de l'arxipèlag té dificultats o no pot veure la televisió digital terrestre (TDT) a causa de l'orografia de la comunitat, que complica l'extensió del senyal digital terrestre, i fa que no arribi a totes les llars de la mateixa manera.

Segons 'l'Estudi qualitatiu sobre la situació de la TDT a la Comunitat Valenciana i Balears' elaborat per SES Astra, l'índex de penetració de la TDT a les illes és del 39,1 % i l'audiència és del 13,7%, respecte els 47,3% i 21,9%, respectivament, que hi ha de mitjana nacional.

A més, l'informe remarca que existeixen "dificultats determinants" a les illes en detriment d'una bona cobertura com la dispersió de la població en algunes zones o la morfologia del terreny. Així, a Mallorca hi ha problemes a Palma, Felanitx, Campos, Santanyí, Puigpunyent i Calvià. Alhora, aquests també es donen a Valldemossa, Sóller, Inca, Alaró, Selva, Mancor de la Vall i Llucmajor.

D'altra banda, a Eivissa hi ha obstacles en la recepció del senyal a la capital, Santa Eulàlia des Riu, Sant Jordi de les Salines, Sant Josep de sa Talaia, Capdepera i Sant Antoni de Portmany. A Menorca, les deficiències es troben a la zona centre d'Es Mercadal, així com en Son Parc, Cala Morell i Cala Galdana.

A la Comunitat Valenciana, gairebé 300.000 habitants, un 6 % de la població, tenen dificultats o no poden sintonitzar la TDT. Per tot això, SES Astra ha impugnat els concursos per a l'ampliació de la cobertura de TV digital a Castella i Lleó, Madrid, Catalunya i Astúries, argumentant, com principals raons, la vulneració del principi de neutralitat tecnològica, perquè considera que aquest afavoreix la tecnologia digital terrestre davant la satel·lital, així com l'impediment de la lliure competència en el sector de les telecomunicacions per satèl·lit.

A més, per raons similars, a Castella-la Manxa, SES Astra va impugnar el Decret 347/2008 en què es regula la concessió de subvencions directes per a l'execució del Pla de Transició a la TDT a Castella-la Manxa.

L'estudi posa èmfasi en l'abaratiment de costos que suposa l'ocupació de la tecnologia del satèl·lit davant la difusió terrestre. En aquesta línia, el director de Desenvolupament de Negoci de SES Astra Ibèrica, Miguel Pingarrón, ha afirmat que, a nivell estatal, acostar-se al 100% de cobertura TDT "requereix una inversió de 350 milions d'euros i unes despeses recurrents pròxims als 70 milions d'euros anuals, mentre que la solució tipus satèl·lit representaria una inversió inicial de 2 milions d'euros i una despesa recurrent de 2 milions d'euros l'any", ha conclòs.