Armengol diu que les negociacions "van molt bé" i insisteix que l'acord programàtic "està pràcticament tancat"

Publicado 11/6/2019 12:24:44CET
(Ampl) Armengol insisteix que "el més important de la legislatura" ha estat allargar la temporada turística
CAIB - Archivo

   PALMA DE MALLORCA, 11 Juny (EUROPA PRESS) -

   La presidenta del Govern en funcions, Francina Armengol, ha sostingut aquest dimarts que les negociacions entre PSIB, Podem i MÉS per formar el nou Executiu autonòmic "van molt bé" i ha insistit que l'acord programàtic "està pràcticament tancat".

   "Primer l'important és establir un full de ruta amb les polítiques que volem fer, és el que interessa a la gent i és també important per al partit poder definir quines polítiques es duran a terme durant la legislatura, com vam fer el 2015 amb els 'Acords pel Canvi'", ha explicat en declaracions als mitjans la que també és secretària general del PSIB.

   Segons ha explicat Armengol, després de tancar l'acord programàtic començaran amb l'organigrama del nou Govern i, encara que no ha especificat quan serà, ha apuntat que les negociacions a Govern i Consells "són molt més lentes" que als municipis, ja que aquests tenen com data límit aquest proper dissabte.

   "Els pactes municipals estan molt accelerats perquè el dissabte es constitueixen però a Govern i Consells seguim amb tranquil·litat i no tinc cap dubte que arribarà tot a bon port, com van decidir els ciutadans", ha declarat.

   Cal recordar que membres de la cúpula de PSIB, Podem i MÉS es van reunir aquest dilluns en una trobada que va durar una mica més de tres hores i en la qual es van acabar de perfilar els acords programàtics, que passen per reclamar a l'estat una llei que empari la voluntat dels partits autonòmics respecte a l'establiment d'un topall als preus del lloguer.

   "Necessitem una normativa que des de l'Estat ens empari per dur a terme alguna cosa que els tres partits portàvem al programa", van informar fonts properes a la negociació. Concretament, es tracta de la voluntat d'establir un topall als preus del lloguer a Balears, quelcom que, de no tenir una llei estatal que ho empari, podria tenir dificultats per dur-se a terme.

   D'altra banda, des de MÉS van explicar que les seves dues "línies vermelles" per a l'establiment d'un pacte s'han inclòs en la negociació. En concret, els ecosoberanistes apunten a un acord per seguir reivindicant una millora en el finançament de les estructures de sanejament --que inclouria la nova depuradora de Palma-- amb fons que siguin 100 per cent estatals.

   Així mateix, els càrrecs de senador autonòmic i la presidència del Parlament, alguna cosa que des de MÉS reivindicaven per a partits diferents al PSOE, són temes que s'abordaran al final de les negociacions, encara que "sembla que hi ha una voluntat del PSOE perquè així sigui".

   D'altra banda, queden alguns temes pendents la redacció dels quals necessita "acabar de ser perfilada", com la regulació del tot inclòs o la regulació de la protecció institucional en el tema de la llengua.