Gracia Muñoz assegura que les esmenes parcials del PSOE mostren el "compromís" socialista cap a Balears

Actualizado 11/11/2008 19:45:13 CET

Censura al PP per les esmenes plantejades que mostra el poc pes de les Balears en la direcció popular

MADRID 24 de novembre (EUROPA PRESS)

La diputada del PSOE per les Balears, Gracia Muñoz, ha afirmat avui que les esmenes del seu partit als pressupostos generals de l'Estat per a 2009 ja que mostra el "compromís" socialista envers la comunitat i permet introduir inversions a aspectes que necessita l'arxipèlag.

En declaracions a Europa Press, Muñoz va remarcar que els diputats del PSOE per les Balears se senten "molt contents" pel fet que les esmenes parcials de les illes hagin estat acceptades per la Comissió de Pressupostos, de manera que s'han inclòs ja a la ponència del projecte de Llei, pel que són "ja fixes" als PGE.

Sobre aquesta qüestió, va remarcar les esmenes relatives a diversos centres culturals de les illes i la referida al desenvolupament de la disposició per subscriure convenis amb Balears i Catalunya per complir els seus respectius estatuts, que amb l'esmena socialista queda "millor disposat la seva redacció".

"Hem aconseguit traslladar i incloure les demandes més necessàries per a Balears", va afegir la diputada socialista, qui va posar com a exemple les partides per al Museu d'Art Contemporani d'Eivissa, un projecte "molt bonic" en què existia un "desfasament" que ha estat corregit amb l'esmena.

També va citar en aquest sentit la introduïda per al centre Fotogràfic Internacional Toni Cantani a Llucmajor o les relatives a la conservació dels monuments talaiòtics de Menorca o la partida per a la restauració del Castillo de Santa Águeda a Menorca, entre d'altres.

"POC PES DEL PP A MADRID"

A més, Gracia Muñoz va criticar l'actitud del PP per les esmenes parcials presentades, ja que segons la seva opinió revelen que "no han treballat res" i ha posat de manifest una "falta de consciència del que feia falta a les illes".

Com a exemple, va posar l'esmena que demana inversió per al teatre d'És Born (Menorca) que el PP introdueix dins de les reivindicacions de l'1% cultural quan s'hauria d'haver sol·licitat a l'1% arquitectònic, i per tant, a la secció corresponent al Ministeri d'Habitatge. "No saben el que volen ni com demanar-ho", va agregar la diputada socialista.

En aquest sentit va qualificar d'"irreals" les peticions populars i va recriminar que en les seves propostes no s'hagin redactat de manera específica per a Balears, sinó que s'hagi inclòs dins d'esmenes genèriques, el que segons la seva opinió demostra "el poc pes" dels diputats del PP per les Balears en la direcció del Grup Parlamentari.

A més, va titllar d'"incoherent" l'actitud del PP perquè en unes esmenes demanen més inversió per a les illes quan en altres propostes argumenten que Balears ha estat una de les beneficiades pels PGE. "Això demostra que el PP diu una cosa a Balears i una altra a Madrid", va afegir Gracia Muñoz.

Per a això va citar l'esmena 347 que en la seva exposició de motius afirma que el Govern ha privilegiat la inversió en comunitats governades pel PSOE com Balears davant d'altres comunitats com Múrcia o la Rioja --governades pel PP--.

ESMENES DETALLADES

El Grup Parlamentari Socialista al Congrés va incloure diverses esmenes parcials en les que sol·licita un increment aproximat d'un milió d'euros per a infraestructures i programes culturals a Balears dins dels pressupostos generals de l'Estat de 2009, que seran debatudes i votades durant la seva tramitació a la Comissió de Pressupostos.

La partida més important és la relativa al Museu d'Art Contemporani d'Eivissa, per la qual el PSOE demana un increment de 400.000 euros per a aquesta infraestructura cultural tenint en compte que l'enclavament del Museu, pròxim a un enclavament arqueològic que va originar tasques previs a les obres de construcció, va endarrerir la justificació el 2006 de la mateixa quantitat, amb la consegüent devolució al Ministeri.

Una vegada concloses les obres objecte dels citats 400.000 euros, segons cita el text, se sol·licita l'aportació, millorant la ja existent en els pressupostos.

A més, una altra de les esmenes parcials sol·licita l'increment de 100.000 euros per a les obres de reforma de la biblioteca pública de Maó, un centre "molt concorregut" i situat en un enclavament del centre històric de la població que precisa obres de conservació, sobretot en la seva façana.

Idèntica quantitat ha estat proposta pel PSOE per destinar un augment en els PGE per al centre Fotogràfic Internacional Toni Cantani a Llucmajor, una partida que servirà d'ajuda per a la redacció del projecte que vol construir el Consell de Mallorca. També es demanen 100.000 euros per a l'ampliació de la partida destinades per a la conservació dels monuments talaiòtics de Menorca.

Una altra esmena parcial del PSOE planteja destinar 100.000 euros més en els comptes públics de l'Estat a la restauració del Castillo de Santa Águeda a Menorca, justificada pel grup a causa de l'interès que suposa per a l'illa al considerar-se possiblement l'últim reducte islàmic a Espanya, ja que durant 50 anys Menorca va ser un califat independent abans de la conquista del rei Alfonso III.

Finalment, el PSOE introdueix dues esmenes parcials per un valor dels 100.000 euros respectivament. Una sol·licita la inclusió d'aquesta partida per fomentar a les illes els festivals i fires de Música orientades a crear fires similars a l'efectuada a Manacor. L'altra esmena de 100.000 es va registrar per augmentar el conveni amb el Ministeri per al desplaçament a la península d'experts, empreses i personalitats davant de la pujada del preu del carburant.