Les forces de seguretat podran desallotjar cases sense sol·licitar mesures judicials, després d'una ordre de Fiscalia

El fiscal cap de Balears, Bartomeu Barceló
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado 10/6/2019 15:01:23CET

Precisen que "quan existeixin dubtes" sobre la naturalesa delictiva de "la conducta se sol·licitaran prèviament les mesures judicials"

PALMA DE MALLORCA, 10 Jun. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia de Balears ha emès una ordre aquest dilluns mitjançant la qual els cossos i forces de seguretat podran actuar directament i de forma immediata per portar acabo desallotjaments "sense necessitat de sol·licitar mesures judicials" quan l'okupació d'un immoble "revesteixi característiques de delicte".

En l'escrit, s'explicita que podran desallotjar als ocupants il·legals i dur a terme la seva detenció, si escau. També es detalla que "solament quan existeixin dubtes sobre la naturalesa delictiva de la conducta se sol·licitaran prèviament les mesures judicials".

Des del Ministeri Fiscal, s'ha dictat aquesta instrucció, segons han detallat, "davant el greu problema social i jurídic" relatiu a l'ocupació il·legal d'immobles que, segons asseguren, "va en increment".

Segons expliquen, amb aquesta ordre es pretén "unificar criteris" en l'actuació policial per garantir el dret fonamental a la inviolabilitat del domicili dels ciutadans, així com la possessió dels immobles pels seus legítims titulars.

En una nota adjunta a l'ordre, la Fiscalia recalca que això serà així "sense perjudici, que quan els ocupants siguin persones en risc d'exclusió social" es doni compte, previ consentiment, als serveis socials "perquè no quedin desemparats".

A l'ordre, que està signada pel fiscal superior Bartolomé Barceló, es demana que es doni trasllat de la mateixa al Cap Superior de Policia i al Coronel Cap de la Guàrdia Civil perquè les unitats de policia judicial s'atinguin a ella, així com als caps de les policies locals.

Així mateix, es plantegen els diferents escenaris que es poden donar que són l'okupació d'immobles i habitatges ocupats pel seu titular; l'okupació del domicili d'una persona jurídica i d'un establiment obert al públic; i, finalment, l'okupació d'immobles desocupats. En aquesta última variant es detallen dues modalitats diferents: l'okupació sense autorització i la que es produeix en mantenir-se contra la voluntat del propietari.

Contador