Parlament insta el Govern a ampliar les mesures per atendre al major nombre de persones amb necessitats davant de la cri

Actualizado 11/11/2008 19:18:45 CET
Actualizado 11/11/2008 19:18:45 CET

Parlament insta el Govern a ampliar les mesures per atendre al major nombre de persones amb necessitats davant de la cri

La moció del PP aprovada per unanimitat demana al Govern que solucioni insolvències conjunturals de famílies i petites i mitjanes empreses

PALMA DE MALLORCA, 11 de novembre (EUROPA PRESS)

El Parlament va aprovar avui amb l'assentiment de tots els grups una moció del PP, mitjançant la qual, ha instat el Govern que ampliï les mesures a curt termini per donar l'atenció deguda i el millor suport possible al major nombre de persones amb necessitats a causa de l'actual conjuntura econòmica i que augmenti, de manera proporcional o més gran al creixement de la mitjana de desocupats, els recursos destinats a la formació ocupacional que contingui pràctiques laborals remunerades.

Alhora, després d'aprovar-se la iniciativa dels populars, la Cambra va reclamar a l'executiu que contribueixi, directament i/o amb entitats financeres, a solucionar insolvències conjunturals de famílies i petites i mitjanes empreses mitjançant subvencions i/o avals o la compra parcial d'hipoteques a preu de descompte o altres operacions financeres similars.

Mitjançant la moció, el Parlament també va demanar al Govern que promogui davant del Ministeri de Treball i Immigració la regulació necessària per garantir prestacions econòmiques transitòries als treballadors afectats per expedients de regulació d'ocupació inherents als procediments judicials de concursos de creditors.

El parlamentari del PP, Cristóbal Huguet, va justificar aquesta iniciativa davant de l'"estrangulament de l'activitat econòmica" que, segons va indicar, afecta no només a la construcció, sinó també a les empreses de serveis, "tal com ho ha posat de manifest l'increment dels concursos de creditors". Per aquest motiu, va considerar "necessari i convenient", tal com es va aprovar en l'esmentada iniciativa, que el Govern intensifiqui les actuacions per disposar del nou Pla d'Ocupació de les Balears.

D'altra banda, va dir que el seu grup no té notícia que s'estiguin derivant als serveis socials de la Comunitat Autònoma a aquelles persones parades que acudeixen al SOIB i, en aquest sentit, va sostenir que les institucions deuen coordinar-se per assegurar aliment, habitatge i roba als desocupats que no tinguin dret a cap tipus de prestació, ni subsidi.

"MAJOR EFICIÈNCIA EN TURISME"

Huguet també va exigir a l'executiu, a través de la iniciativa aprovada, una "eficiència" en matèria turística perquè Balears sigui "competitiva i coneguda a l'exterior", ja que, segons la seva opinió, l'única manera que tenen les illes de ser "eficaços" en la creació de llocs de treball és a través de l'arribada de turistes, que, segons va recordar, són els que creen "demanda i riquesa".

La moció del PP també reclama al Govern que recolzi a les empreses caracteritzades per la utilització intensiva de la tecnologia i que mantenen un dinamisme exportador important. A més, sol·licita a l'executiu que executi amb "diligència" les obres públiques i infraestructures per generar activitat en el sector de la construcció.

La parlamentària del PSIB Francisca Lladó va subratllar que el seu grup dóna suport a les mesures sol·licitades pel PP, a causa que, segons va indicar, la crisi exigeix "responsabilitats en forma de respostes i actuacions per a tots els ciutadans per disminuir la xifra preocupant de 46.982 persones en l'atur durant el mes d'octubre passat".

"El Govern ja ha començat a actuar amb accions coordinades entre totes les Conselleries i amb les organitzacions empresarials i sindicals", va recalcar, i alhora va apuntar que l'executiu ja ha expressat que totes les mesures són "poques i que, per tant, aquestes s'han d'intensificar i aplicar iniciatives de suport social, així com de suport a les empreses perquè mantinguin els llocs de treball".

D'aquesta manera, va estimar "importants" les mesures estructurals, com el Turisme Social Europeu, que fomentarà la desestacionalització del turisme durant els mesos d'hivern a Balears. Alhora, va recordar que el mes de juliol passat, es va signar el Pla per a la reactivació de l'ocupació i va recordar que en els pròxims mesos, els Ajuntaments contractaran a 1.000 persones per fer projectes d'interès general.

MESURES "RAONABLES" PER AL BLOC I UM

Per la seva banda, els parlamentaris del Bloc i del Grup Mixt Antoni Alorda i Josep Melià (UM), respectivament, van qualificar de "raonables" totes les propostes del PP per estimular l'ocupació i l'estalvi familiar, entre les quals es troba instar al Govern que redueixi la despesa corrent en els Pressupostos de 2009 i que doni una "major agilitat" a la licitació dels projectes d'infraestructures, d'obra pública i d'equipaments.

Tot i això, Alorda va precisar que tot i que el seu grup abona aquesta moció, a causa que "en el moment econòmic en què vivim pot haver punts de coincidència", el Bloc "no és partidari d'enteses globals amb el PP", ja que la coalició nacionalista "no comparteix el seu model econòmic basat a augmentar les urbanitzacions i els camps de golf".