Actualizado 07/01/2009 15:23 CET

PP insta el Govern a crear un sistema de col·laboració per finançar el transport de residus de Formentera a Eivissa

MADRID, 7 de gener (EUROPA PRESS)

El PP al Congrés dels Diputats ha registrat una Proposició No de Llei (PNL) en què insta al Govern que, mitjançant un sistema de cooperació pertinent, faci efectiva amb efectes retroactius a a l'any 2006 el finançament de la gestió i transport de residus de l'illa de Formentera a l'illa d'Eivissa.

La iniciativa ha estat impulsada pel diputat del PP per les Balears Enrique Fajarnés per al seu debat a la Comissió de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de la Cambra Baixa, després de constatar sobre aquesta qüestió que les peticions de les administracions públiques de les illes pitïuses "han estat ignorades" per l'Executiu.

En aquest sentit, el Grup Parlamentari Popular ha registrat aquesta PNL que reitera una iniciativa semblant efectuada el maig del 2007 a les Corts Generals.

En la seva exposició de motius es recull que el Consell Insular d'Eivissa va acordar l'agost del 2006 sol·licitar la cooperació del llavors Ministeri de Medi Ambient per al finançament de la gestió i transport de residus de Formentera a Eivissa, una petició que també va aprovar en ple l'Ajuntament de Formentera.

Les sol·licituds, segons el PP, estan emparades per la Llei 10/1998 que en la seva disposició addicional tercera estableix que els plans nacionals de residus establiran mesures per finançar el transport marítim a la península o entre illes sobre les restes generats en els arxipèlags i en les ciutats autònomes de Ceuta-Melilla.

També es recull que es preveuran els altres costos derivats de l'existència de territoris extrapeninsulars o disgregats que impedeixin o facin excessivament costosa la valoració dels residus en els esmentats territoris per motius "territorials, d'economia d'escala o de gestió ambiental correcta".

Per tant, els populars entenen que el cost derivat de la transferència a Formentera és "conseqüència directa" de les seves dimensions --amb un muntant estimat de 338.356 euros-- i s'acull als supòsits previstos per la normativa.

Finalment, la PNL estableix que el Congrés va aprovar per unanimitat una PNL el 2007 per la qual s'instava el Govern a "donar compliment com més aviat" els acords de cofinançament a Balears per assegurar la "bona gestió" dels diferents tipus de residus generats en la comunitat.