Vicenç Vidal promet el seu càrrec de senador "per imperatiu legal" i "sense renunciar a dret d'autodeterminació"

Publicado 3/12/2019 17:35:25CET
El senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, prometent el càrrec
El senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, prometent el càrrec - TWITTER DE VICENÇ VIDAL

MADRID/PALMA DE MALLORCA, 3 Dic. (EUROPA PRESS) -

El senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha promès aquest dimarts en català el seu càrrec en la XIV legislatura "per imperatiu legal, sense renunciar al dret d'autodeterminació dels pobles i per la lleialtat als pobles de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera".

La presa de possessió dels senadors ha registrat de nou l'ús de fórmules diverses per acatar la Constitució, que tots els parlamentaris han jurat o promès però una vintena d'ells ho ha fet o per la llibertat dels polítics presos per el 1-O, o fins a l'arribada de la república catalana, de la basca, en defensa de l'Espanya buidada o per Andalusia lliure.

La nova presidenta del Senat, Pilar Llop, ha acceptat l'acatament de tots ells malgrat la reclamació que li havia fet el portaveu del PP, Javier Maroto, que no permetés avui una altra fórmula que no fos un 'sí, juro' o 'sí prometo'. Llop li ha recordat que el Tribunal Constitucional ha acceptat altres afegits sempre que s'acati la Carta magna i que aquests afegitons "no suposen contradicció ni a la Constitució ni al Reglament del Senat".

Ha donat la qüestió per resolta i ha començat la desfilada de senadors fins a la tribuna de l'hemicicle per, davant d'una Constitució i de la nova presidenta, jurar o prometre el càrrec.

Els senadors d'ERC han repetit la fórmula que ja van emprar al maig, després de les eleccions generals d'abril: "Pels presos polítics i la tornada dels exiliats, fins a l'arribada de la república catalana i per imperatiu legal". Els de Bildu han afegit per la seva banda la frase "fins a l'arribada de la república basca", mentre que els senadors del PNV ho han fet per imperatiu legal.

A aquestes fórmules més o menys escoltades ja en altres sessions constitutives de les Corts s'han sumat avui altres noves. El senador de Compromís, Carles Mulet, ha promès la Constitució "pels drets del País Valencià". I els dos senadors de Teruel Existe, Joaquín Egea i Beatriz Martín, ho han fet per "exigir el compliment dels articles 138 i 139 de la Constitució" i per evitar "una Espanya buidada i una desenvolupada". Aquests dos articles consagren la igualtat de drets dels espanyols i l'equilibri econòmic entre territoris.

A més, la senadora d'Adelante Andalucia, María Pilar González, ha promès el càrrec "per Andalusia lliure" i la senadora d'En Comú Podem, Sara Vilà, ho ha fet "per la igualtat de gènere, per la justícia climàtica i perquè els nens tinguin un futur millor". Vidal ha afegit a la seva promesa la defensa del dret d'autodeterminació i la seva lleialtat als pobles de les Illes Balears, mentre que els dos senadors de Vox han proclamat acatament a la Constitució "per Espanya".

La presidenta del Senat ha admès les fórmules pronunciades només en català i únicament ha tornat a preguntar a una senadora si acatava la Constitució. Idurre Bideguren (EH Bildu) ha promès només en basc per imperatiu legal i fins a la república basca, i Llop li ha tornat a preguntar: "Llavors, jureu o prometeu?". Al que la senadora ha repetit la fórmula en castellà i el 'sí, prometo'.

Els senadors de Junts han pres possessió de l'escó davant notari, una possibilitat que permet el Reglament del Senat, per la qual cosa avui no han seguit la tradició de sortir a la tribuna davant la Constitució.

Contador

Para leer más