15M-El PSM demana a Socías que comparegui al Parlament per explicar per què la policia va carregar contra els indignats


Fina Santiago Y Antoni Noguera
EUROPA PRESS
Actualizado 5/7/2011 16:37:49 CET

Presenta una Proposició No de Llei per demanar que l'Estat recolzi la supressió dels paradisos fiscals i lluiti contra la corrupció

PALMA DE MALLORCA, 5 Jul. (EUROPA PRESS) -

La diputada del PSM-IV-ExM Fina Santiago ha exigit al delegat del Govern a Balears, Ramón Socías, que comparegui al Parlament per donar explicacions sobre la càrrega policial efectuada aquest dilluns davant de les protestes dels 'indignats' pel desallotjament de la seva acampada a la Plaça d'Espanya.

Una actuació que, per part seva, ha criticat en la mateixa roda de premsa el regidor d'aquesta coalició a l'Ajuntament de Palma, Antoni Noguera, perquè considera que "no està justificada aquesta càrrega si és contra una manifestació pacífica com la d'ahir". En aquest sentit, ha lamentat que els agents responguessin "amb violència" davant de la protesta dels ciutadans, que "no hauria d'haver de defensar-se del cos que deu defensar-los".

Tal com han apuntat, "estem en moments que els responsables polítics han d'explicar les seves accions a la ciutadania", si bé han precisat que Socías no està obligat a comparèixer en la Cambra autonòmica si així ho considerés.

En aquest context, la diputada ha donat a conèixer la Proposició No de Llei (PNL) que defensarà al Parlament en el pròxim període de sessions i amb la qual portarà a debat diversos acords dirigits a donar resposta "al malestar social existent per la deriva econòmica i política que ataca els drets de les persones, la sobirania dels pobles i el sentit mateix de la democràcia", tal com resa la iniciativa.

Així, entre els nou punts inclosos en la PNL, el PSM-IV-ExM considera necessari que el Govern recolzi la creació d'una taxa sobre les transaccions financeres internacionals i la supressió dels paradisos fiscals, reorientant la política fiscal "en un sentit progressiu i ecològic", així com lluitar contra el frau fiscal i la corrupció amb mesures efectives d'ordre fiscal, administratiu i penal.

En aquesta mateixa línia, des de la coalició advoquen perquè l'Executiu central promogui una reforma electoral "que reforci la pluralitat, on les persones imputades no puguin ser candidates i els governs hagin de rendir comptes del compliment del seu programa electoral". Alhora, aposten perquè el Parlament acordi en el termini d'un any elaborar una proposta que modifiqui l'article 12.4 de la Llei Electoral balear a fi que en l'atribució d'escons siguin tingudes en compte aquelles candidatures que hagin obtingut un 3% dels vots.

D'altra banda, la PNL proposa que la Cambra balear obri vies de consulta i diàleg amb la ciutadania en resposta a les reivindicacions del 15M, i que es comprometi alhora a reforçar en el període de sessions les mesures de transparència i publicació dels béns, rendes i activitats dels diputats, així com a aplicar mesures d'austeritat "per evitar despeses superflus".

Finalment, pretén que el Govern reconsideri en el marc de la UE el Pacte de l'Euro a fi de vetllar per la defensa dels drets laborals i de l'Estat social, "garantia d'una Europa solidària, cohesionada i democràtica".