Agricultura i el sector hortícola estudien la creació d'una Marca de Qualitat per al tomàquet de ramellet

Europa Press Islas Baleares
Actualizado: martes, 15 diciembre 2009 18:05

PALMA DE MALLORCA 15 Dic. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Agricultura i Pesca ha organitzat la Jornada 'Present i futur del tomàquet de ramellet]', una iniciativa que té com a objectiu donar a conèixer al sector productor i comercialitzador del tomàquet de ramellet les experiències realitzades a l'estudi d'aquest producte per part de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Govern.

L'experimentació ha portat als investigadors de la UIB i de la Conselleria a registrar 195 subvarietats de tomàquet de ramellet amb l'objectiu de recopilar un gran nombre de genotips de tomàquet per procedir a la seva caracterització agronòmica i de qualitat del fruit. La prospecció de tomàquets de ramellet no procedents de llavors comercials que es porta a terme des de l'any 2007 ha comptat amb la col·laboració imprescindible dels pagesos de les Balears.

A més, es vol definir una línia estratègica per a la protecció i millora de la comercialització del tomàquet de ramellet. En aquest sentit, la consellera d'Agricultura i Pesca, Mercè Amer, ha assenyalat que "l'estudi en profunditat de diversos aspectes d'aquesta hortalissa ha de servir perquè el tomàquet de ramellet ocupi l'espai que es mereix com espècie vegetal autòctona de gran importància en la cultura gastronòmica de la nostra terra".

El tomàquet de ramellet presenta unes característiques científicament molt interessants, tant per la seva qualitat com per la seva capacitat de maduració i conservació. Unes característiques que han fet d'aquest producte una de les espècies vegetals més apreciades a Balears com a part de la seva cultura gastronòmica.

Així, els estudis dels diferents genotips ha de permetre catalogar finalment la quantitat de varietats d'aquesta hortalissa a les Illes. Un procés que permetrà crear una marca de qualitat perquè el tomàquet de ramellet guanyi en diferenciació al mercat.

CREACIÓ DE GENOTIPS DE TOMÀQUET DE RAMELLET

El tomàquet de ramellet és una espècie vegetal molt interessant tant per la seva qualitat com per les seves característiques de maduració, ja que es conserva mesos sense tirar-se a perdre. Les seves característiques organolèptiques i de qualitat han fet que fora escollida per formar part de la majoria de plats de la gastronomia balear.

Així, per evitar la desaparició de poblacions cal la creació d'un reservori genètic amb la finalitat de preservar la variabilitat disponible d'aquest cultiu tan valuós en la comunitat.

El tomàquet de ramellet s'ha cultivat tradicionalment con un cultiu sense reg, en un clima en el qual la falta d'aigua durant els mesos d'estiu és evident. Un fet que suggereix que aquest cultiu presenta característiques fisiològiques que ho fan resistent a la sequera.

Actualment, el mercat ofereix varietats o poblacions de tomàquet de ramellet normalitzades via encreuaments amb altres varietats de tomàquet foranes. El fet d'avaluar les diferents poblacions i les seves característiques donarà una valuosa informació per a la seva comercialització al mercat.

Contenido patrocinado