PALMA DE MALLORCA, 12 May. (EUROPA PRESS) -
Les 400 farmàcies de les Balears repartiran 42.000 tríptics en els quals informaran de la importància de consumir entre 220 i 250 grams diaris de pa i 100 grams en les dietes d'aprimament, tenint en compte que, segons destaquen els experts en nutrició, a més d'hidrats de carboni complexos, importants per l'organisme en general i cervell en en particular, aquest aliment aporta altres nutrients essencials com vitamines del grup B o minerals com el llumí i el calci, encarregats de la formació d'ossos i dents.
En una roda de premsa, el vocal d'Alimentació del Col·legi Oficial de Farmacèutics i catedràtic de Fisiologia de la UIB, el doctor Josep A. Tur, ha recalcat la "importància" que també té el pa pel seu alt contingut en fibra, la carència del qual, segons ha recordat, comporta l'aparició de patologies, com restrenyiment, malalties cardiovasculars o càncer.
Alhora, ha subratllat l'"escàs aportament de greix" que suposa consumir pa i, en aquesta línia, ha criticat que els últims anys, aquest aliment ha estat objecte de moltes especulacions sense "fonament científic, com les falses creences que relacionen el seu consum amb el patiment del sobrepès i l'obesitat".
Així, ha lamentat que això ha contribuït que "moltes persones hagin optat per reduir-lo o fins i tot suprimir-lo de les seves dietes, augmentant el risc de patir desequilibris en l'alimentació".
Per aquesta raó, Tur ha destacat que el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Balears "no ha dubtat" a col·laborar amb la campanya 'Pa cada dia', promoguda per Incerhpan, amb l'objectiu de "conscienciar la població de la importància del consum del pa en el marc d'una dieta sana i equilibrada".
D'aquesta manera, ha assenyalat que a partir d'aquest dijous, tots els habitants de l'arxipèlag que s'acostin a la seva farmàcia habitual podran conèixer de primera mà els beneficis del pa per a la seva salut.
Concretament, ha detallat que en el citat tríptic s'exposen les raons per les quals el pa no ha de ser apartat de la dieta, a causa del seu "gran valor nutricional com a font d'hidrats de carboni complexos, fibra, vitamines i minerals, així com el seu escàs aporti de greix".
Alhora, també recorda el seu protagonisme en l'alimentació dels pobles al llarg dels anys com pilar de la Dieta Mediterrània i la seva ubicació en la base de la Piràmide de l'Alimentació, a més de la gran varietat de textures i sabors i la versatilitat de l'oferta, adaptada a hipertensos, celíacs o diabètics.
BALEARS CONSUMEIX MENYS PA QUE EL RECOMANAT
Malgrat això, Tur ha apuntat que les xifres de consum de pa a Balears no passen les recomanacions nutricionals dels experts, tenint en compte que les llars de les illes van consumir de mitjana en 2009 un total de 30,6 quilos de pa, segons dades del Ministeri de Medi Ambient, Rural i Mari, "una xifra molt inferior als 70-80 quilos que es consumirien complint la recomanació de consum diari de 220 grams.
En aquest sentit, ha recordat que en etapes com la infància i l'adolescència és aconsellable que es consumeixi, sobretot, en esmorzars, esbarjos i berenars, ja que "afavoreix un major rendiment escolar". D'altra banda, ha manifestat que l'entrepà pot ser una alternativa "perfecta" a les menjades, a causa que a més d'oferir els beneficis nutricionals del pa conté l'aportament nutricional dels ingredients que ho acompanyen.
Per la seva banda, la professora de Nutrició i Esport de la Universitat Politècnica de Madrid Marcela González-Gross ha recordat que, tot i els seus "nombrosos beneficis nutricionals", el consum de pa ha baixat per la seva "immerescuda fama que engreixa", de manera que, segons la seva opinió, és "necessari" que els ciutadans tinguin la "màxima informació i així desterrar falses creences com aquesta".
Per aquesta raó, ha remarcat que en aquesta tasca el farmacèutic és un "gran aliat", per ser un professional que es comunica de manera "directa i oberta" amb el pacient i per l'"alt nivell d'acceptació i confiança que tenen els seus consells".