USO encén 17 espelmes en memòria dels treballadors morts en accident laboral durant 2010


Actualizado 28/4/2011 17:03:35 CET

El sindicat agafa una vela per cada empleat que va perdre la vida en el seu lloc de treball

PALMA DE MALLORCA, 28 Abr. (EUROPA PRESS) -

El sindicat USO ha encès avui 17 espelmes en memòria dels treballadors morts en accident laboral durant 2010 a les illes, amb l'objectiu de solidaritzar-se amb les seves famílies i posar èmfasi en la importància de seguir treballant en la prevenció de riscos laborals. Un acte que ha tingut lloc a les 12.00 hores a la Plaça d'Espanya.

El Dia Internacional de la Salut i Seguretat a la feina, la concentració s'ha portat a terme sota el lema 'Ni una mort més a la feina', i en ella s'ha encès un espelma per cada empleat mort l'any passat, tant en el mateix lloc de treball (12) com el desplaçar-se a la carretera per motius laborals (cinc).

El secretari d'Acció Sindical d'USO, Francisco Melgarejo, ha explicat a Europa Press que amb aquest acte el sindicat expressa també les seves crítiques a l'Administració pública pel seu model de prevenció de riscos laborals, sobretot en l'administració.

Segons ha destacat, han d'augmentar les inspeccions en les empreses, ja que actualment es porten a terme poques.

En aquesta mateixa línia, ha asseverat que l'actuació de les grans empreses afavoreix aquesta situació al fomentar les contractes i subcontractes, el que condueix a una major precarietat laboral a causa de l'escassetat d'equips de protecció individuals i a la inexistència, en el cas de les petites empreses, de representants legals dels treballadors que vetllin per la seva seguretat i els seus drets.

El representant sindical ha posat èmfasi alhora en el fet que, malgrat l'increment de la desocupació, augmentin els accidents de manera paral·lela i sobre aquesta qüestió ha recordat que en 2009 el nombre de morts a Balears va èsser de nou, vuit menys que un any després.

TOTAL NACIONAL

A nivell nacional un total de 737 treballadors van morir en accident laboral en 2010, 94 menys que en 2009, el que en termes relatius implica un descens en aquest tipus de sinistres de l'11,3%, segons les últimes dades del Ministeri de Treball i Immigració.

D'aquestes morts, un total de 556 s'han produït en jornada de treball, un 12,02% menys que fa un any, mentre que els 181 restants han estat "in itinere" -a la carretera-, amb un descens del 9%. A més, de gener a desembre es van registrar 627.876 accidents laborals amb baixa, fet que suposa un descens del 9,8% respecte al nombre d'accidents registrat en igual període del 2009 (696.577 accidents).