Actualizado 30/09/2008 19:44 CET

CCOO i UGT creuen que el canvi en Turisme és "inapropiat" i confien en què no es "trenqui" el diàleg amb la part social

Els sindicats afirmen que el sector està "totalment trastornat" però ho oculta de cara a la galeria

PALMA DE MALLORCA, 30 de setembre (EUROPA PRESS)

Les principals centrals sindicals de Balears van considerar avui que el canvi de titular en la Conselleria de Turisme és "inapropiat" perquè es produeix en un moment en el qual s'han aconseguit acords molt importants en temes clau pels treballadors de l'hosteleria, i en aquest sentit van confiar en què el conseller entrant "fomenti" el diàleg amb la part social.

En declaracions a Europa Press, el secretari d'Acció Sindical de la Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc d'UGT, José García, va opinar que la substitució de Francesc Buils per Miquel Nadal arriba en un moment "totalment inadequat" i va criticar que a més es degui a un "problema intern" d'un partit. En aquests termes, va assegurar que el sector està "completament desconcertat" malgrat que la posició oficial que manté és de grat i acceptació.

García va posar èmfasi en l'important acord tancat aquest mes de setembre a la Taula de Turisme -amb el Govern i els empresaris- per legalitzar més de 15.000 places turístiques il·legals, la necessitat de potenciar la desestacionalització i la precarietat laboral com tres eixos bàsics en els quals el nou conseller ha de treballar.

Així, va lamentar que mentre el Govern treu ajudes fiscals per incentivar els empresaris perquè mantinguin oberts els hotels en temporada baixa, aquests facin "cas omís" a aquestes mesures, i actualment ja hi hagi diversos establiments tancats. "No hi ha voluntat entre els hotelers per desestacionalitzar el sector", va assegurar García.

En similars termes es va expressar la secretària de la Federació de Comerç, Hoteleria i Turisme de CCOO, Àngels Sánchez, qui en declaracions a Europa Press va assenyalar que la cosa més urgent sobre el que Nadal ha de treballar és en "potenciar el diàleg amb la part social", i no tan sols amb els hotelers. Va opinar que aquests canvis que s'estan produint en diferents Conselleries tan importants com Treball i Turisme "no beneficien" els treballadors, perquè suposen un "retard" en la "consecució d'acords i execució de mesures".

Sánchez va estimar que el relleu en Turisme suposarà un "gran trastorn" i va esperar que el futur conseller, que prendrà demà possessió del càrrec, doni "continuïtat" al diàleg amb els sindicats. Així, es va referir al projecte pilot que hi ha en marxa per atreure turistes majors europeus a les illa, una actuació que es troba en un estat "molt embrionari" dirigit a potenciar la desestacionalització. Nadal ha de preocupar-se per aquest i altres projectes fi dels quals últim era dinamitzar el sector i l'economia de les illes.