Dos psiquiatres desmenteixen a l'acusat pel crim de Sencelles: "La intoxicació per cocaïna no dóna amnèsia"

Publicado 28/11/2019 14:22:14CET
L'acusat pel crim de Sencelles, en el judici en l'Audiència Provincial
L'acusat pel crim de Sencelles, en el judici en l'Audiència Provincial - EUROPA PRESS

Les anàlisis no permeten determinar si l'acusat pel crim de Sencelles va consumir cocaïna el dia dels fets

PALMA DE MALLORCA, 28 Nov. (EUROPA PRESS) -

Dos psiquiatres citats com a perits al judici pel crim de Sencelles de maig de 2017 han desmentit aquest dijous la versió de l'acusat, que va declarar que no recordava res del dia dels fets, i han afirmat que la seva amnèsia és "simulada".

"La intoxicació per cocaïna no dóna amnèsia", han insistit a la seva declaració en la quarta sessió del judici, que celebra un tribunal del jurat en l'Audiència Provincial. La pericial d'aquests dos facultatius va ser proposada pels familiars de la víctima.

Cal recordar que la principal línia de la defensa, que no qüestiona l'autoria de la mort, és que l'home va atacar el seu exsogre sota els efectes de les drogues, un argument amb el qual demana qualificar els fets d'homicidi i no d'assassinat. La víctima va rebre nombroses punyalades i cops al cap.

La Fiscalia demana per a ell 30 anys de presó per assassinat i robatori amb violència, i els familiars del mort demanen presó permanent revisable.

Els psiquiatres han explicat que les amnèsies les provoquen elements "orgànics" que hagin alterat la capacitat de conservar records, com per exemple una esquizofrènia greu, un traumatisme cranioencefàlic o un ictus. "En una amnèsia veritable hi ha una patologia, no és utilitària, no convé, ni guanya res el pacient, ni té cap benefici a dir que no ho recorda; abasta el positiu i el negatiu", ha detallat un dels metges, que considera que l'amnèsia de l'acusat és "selectiva".

Els dos psiquiatres, que van examinar en conjunt les dades històriques metges de l'acusat, han rebutjat que sofreixi un trastorn sever d'addicció a la cocaïna, sinó en tot cas "lleu", amb un consum "moderat".

Els dos psiquiatres han destacat que l'acusat no presenta complicacions psiquiàtriques ni mèdiques típiques de l'addicció a aquesta substància, i que tampoc consten registres d'ingressos per intoxicacions, baralles o accidents de trànsit, ni el consum ha interferit a la seva vida laboral.

També han ressaltat que l'acusat no consumia mentre tenia el seu càrrec a la seva filla petita, i que referia "un patró de consum en cap de setmana", "per divertir-se". A més, a l'abril de 2017, el mes anterior al crim, un metge li va diagnosticar una dependència en remissió. Igualment, els perits de l'acusació han recalcat que "no apareixen símptomes d'abstinència ni al moment de la detenció, on seria esperable en un pacient amb un nivell de consum important".

"És clar que controlava el seu consum. Està claríssim. Ell ho diu i per això no cerca ajuda", ha subratllat un d'ells. L'acusat va acudir en una ocasió a un Centre d'Atenció a les Addiccions (CAD) el 2003, però no va tornar.

Amb aquestes dades, els psiquiatres rebutgen la hipòtesi que l'acusat pogués cometre el crim sota els efectes d'una intoxicació per cocaïna, entre altres motius, perquè va conduir amb cotxe fins a la finca a Sencelles i posteriorment fins a una altra a Santa Margalida i perquè va deixar tancades les portes i finestres de l'habitatge després de presumptament registrar-la buscant diners. "Per fer tot es necessita certa coordinació de reflexos", han emfatitzat.

Després d'això, l'acusació particular ha preguntat als facultatius si creuen que l'acusat va tenir alterada la seva voluntat. "No tenim dubte que ho va fer amb plena llibertat", han respost.

LES ANÀLISIS NO PERMETEN DETERMINAR SI VA CONSUMIR COCAÏNA AQUELLA NIT

D'altra banda, han comparegut com a perits els tècnics que van analitzar les mostres biològiques de l'acusat i la víctima. Amb tot, els resultats permeten determinar si l'acusat va consumir cocaïna el dia dels fets, ja que les mostres van ser recollides una setmana després i el marge de detecció és de dos dies.

Les anàlisis d'orina, les mostres de la qual es van prendre després de la detenció de l'acusat, van detectar presència de metabòlits de cocaïna, però segons els experts és impossible confirmar si l'acusat estava drogat o embriac quan es va produir l'atac.

Els perits van detectar també consum d'antidepressius en les mostres biològiques de l'acusat. També es van detectar antidepressius en les mostres de la víctima, amb una concentració letal, però segons ha aclarit la química encarregada de l'anàlisi, això es deu a una redistribució 'postmortem' al cos -la mostra es va prendre del cadàver, l'endemà passat de la mort-, i no és possible establir amb seguretat la concentració que tenia en el moment de l'atac.

També ha declarat l'expert en criminalística que va acarar les petjades de trepitjades de l'escena del crim, i ha confirmat que són compatibles amb el calçat intervingut a l'acusat.

MAIG DE 2017

Els fets es remunten a maig de 2017. Segons la Fiscalia l'acusat es va dirigir a la casa familiar de la seva ex-parella, amb qui tenia una filla menor, amb l'objectiu d'obtenir diners. A la finca es trobava el pare, qui li va obrir la porta i el va deixar entrar, però que no va voler donar-li diners.

La Fiscalia sosté que l'acusat va reaccionar violentament, copejant a la víctima amb un recipient de ceràmica i una olla i, que seguidament, el va apuñalar diverses punyalades amb un ganivet fins a causar-li la mort.

Després, presumptament, l'investigat va regirar tota la casa i es va apoderar d'un recipient que contenia una quantitat de desconeguda de diners i del telèfon mòbil de la víctima i va marxar.

Contador