Ensenyat considera les paraules de Calvo sobre MÉS "un insult" als militants i votants ecosobiranistes

El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, i la diputada Joana Aina Campomar.
El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, i la diputada Joana Aina Campomar. - EUROPA PRESS
Publicado: lunes, 28 octubre 2019 13:13

   MÉS apunta que Calvo "ha de saber quants vots necessitava Francina Armengol per ser investida presidenta"

   PALMA DE MALLORCA, 28 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El portaveu de MÉS per Mallorca en el Parlament balear, Miquel Ensenyat, ha considerat "un insult" als militants i votants del partit les paraules de la vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, sobre la formació ecosobiranista durant un acte del PSIB a Calvi.

   En una roda de premsa aquest dilluns en el Parlament, Ensenyat ha apuntat que fins ara "insinuar d'alguna manera que MÉS est en el límit de la legalitat era una qüestió que només s'havia atrevit a fer l'extrema dreta". "Per part del PSOE no ho espervem", ha manifestat el portaveu parlamentari.

   A més, Ensenyat ha afegit que Calvo "ha de saber sumar i ha de saber quants vots necessitava Francina Armengol per ser investida presidenta". "Els nostres vots són tan legítims com els seus", ha declarat el diputat.

   Ensenyat també ha recordat a la vicepresidenta que "debatre, discrepar i pensar diferent sobre moltes qüestions, fins i tot la del model d'Estat, encara no és cap delicte". En aquesta línia, el diputat ha ironitzat dient que estan "contents" que Calvo els doni "permís per viure i existir".

   Finalment, Ensenyat ha assenyalat que els hagués "agradat més sentir parlar d'altres qüestions" com la cogestió aeroporturia, el "blindatge" del descompte del 75 per cent de resident, la derogació de la Reforma Laboral, la 'Llei Mordassa' i la Lomce o el finanament autonmic, per ha lamentat que en la campanya "es parlar molt de Catalunya per poc d'altres temes fonamentals".

DESCARTEN RECLAMAR PER VIA JUDICIAL ELS 78 MILIONS DE L'IVA

   Precisament, la diputada de MÉS Joana Aina Campomar s'ha referit al finanament autonmic i, en particular, al pagament de 177 milions d'euros de 2019 pendents de l'Estat. Campomar ha valorat que el Govern s'hagi comproms a pagar les quantitats pendents de les entregues a compte de les Comunitats, encara que fora "en plena campanya electoral", ja que suposa "al voltant del 60 per cent" dels fons pendents.

   No obstant aix, queden uns 78 milions corresponents a l'última mensualitat de la liquidació de l'IVA, pel canvi en el sistema d'informació en l'impost. Sobre aquest tema, MÉS considera que mentre els fons de les bestretes "sí que es podrien haver reclamat via judicial", amb les quantitats vinculades a l'IVA no ocorre el mateix perqu "són fruit d'un canvi de normativa" i per tant "no és un deute" com a tal.

   "No hi ha possibilitat d'exigir-ho per via judicial", ha concls Campomar, que ha reivindicat la necessitat d'aconseguir un "compromís polític" del Govern de Pedro Sánchez perqu "si no, es perdran definitivament". Igualment, Campomar ha defensat que l'Estat es comprometi amb les CCAA a no efectuar "de forma unilateral" canvis normatius que suposin una disminució d'ingressos per a les autonomies.

REVISAR LA FISCALITAT DE LES SOCIMI

   Al marge d'aquests assumptes, Ensenyat ha recordat que aquest dimarts el ple del Parlament debatr una proposició no de llei (PNL) de MÉS per demanar que l'Estat revisi la fiscalitat sobre les societats cotitzades annimes d'inversió al mercat immobiliari (Socimi).

   El diputat ha indicat que aquestes empreses estan exemptes del pagament de l'impost de societats amb una bonificació del 95 per cent de l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (AJD), i ha declarat que van obtenir l'any passat uns beneficis fiscals de 12.662 milions d'euros, una xifra "del tot desproporcionada" per MÉS, que ho ha comparat amb el pressupost de l'Estat en matria d'habitatge, "de 500 milions d'euros".

   Per aix, la proposta de MÉS demana revisar aquesta fiscalitat i destinar els fons a promoure l'accés a l'"habitatge assequible". "De no actuar estaríem repetint els esquemes que van originar la pitjor crisi vista per diverses generacions", ha avisat Ensenyat. La proposta també proposa modificar la 'Llei Montoro' per permetre als ajuntaments destinar el supervit a programes d'habitatge públic assequible.

Leer más acerca de: