6 de abril de 2020
 
Actualizado 6/6/2008 14:48:05 +00:00 CET

EU denuncia que més de 315.000 balears veuran afectats els seus contractes laborals amb la Directiva Bolkestein

PALMA DE MALLORCA, 6 Jun. (EUROPA PRESS) -

Esquerra Unida (EU) va denunciar avui que amb l'aplicació a Espanya de la Directiva Europea de Serveis, més coneguda com a Directiva Bolkestein, més de 315.000 treballadors del sector serveis de les Illes es veuran afectats després de "liberalitzar-se" contractes laborals.

Així ho va explicar avui el coordinador d'EU de Mallorca, David Abril, acompanyat pel membre de la direcció d'EU, Alfonso Corbalán, qui va expressar que aquesta directiva, amb la simplificació de tràmits en la contractació es serveis a la Unió Europea, pretén aprofitar la "mà d'obra barata" i les legislacions laborals i de protecció social dels països "menys avançats" en aquests àmbits, amb indicadors més baixos com els que persisteixen en països de l'Europa de l'Est, Portugal i Turquia --país amb el qual ja existeixen acords comercials--.

En aquest sentit, Abril va destacar que amb l'excusa de contractar serveis en origen, es "aprofiten" de les condicions de treball que existeixen als països destinataris, el que va considerar una "agressió directa" a la legislació laboral de països com Espanya, que es basa en els estàndards de l'Orientació Internacional del Treball (OIT).

Per la seva banda, Corbalán va apuntar que "la cosa més greu" és que aquesta directiva encara no s'ha començat a aplicar a Espanya --està previst que es desenvolupi i es comenci a aplicar en cada país a partir de l'any que ve, 2009, doncs to que a finals del 2006 es va establir una 'directiva-marc'--, i ja s'han detectat els primers conflictes entre personal del sector serveis.

En les seves declaracions a Europa Press, tant Abril com Corbalán van destacar que en el sector terciari a Balears, dels 421.000 afiliats a la Seguretat Social, un 85 per cent són persones espanyoles --destacant d'aquest percentatge, que el 93,75 % són dones--, mentre que el 15 per cent restant correspon a estrangers.

Així, d'aquest 15 per cent, el 17 per cent correspon a ciutadans marroquins, sent després el 9.6% d'Alemanya, El Regne Unit (8,1%), Itàlia (7,9%), L'Equador (8,9%).

Per la seva banda, Corbalán va destacar que aquesta normativa afavoreix "completament" al servei de capital i de les empreses i "s'oblida" de la ciutadania de la Unió Europea. Alhora, va recordar que els ciutadans estan "molt desinformats" respecte aquesta normativa i sobre com pot afectar a les seves condicions laborals.

Lo más leído

 1. 1

  Hospitalizado el primer ministro Boris Johnson diez días después de dar positivo por coronavirus

 2. 2

  El Gobierno avisa de una mayor intervención en la economía por la crisis

 3. 3

  Sánchez prepara a la población ante la crisis de sus vidas: habrá más estados de alarma después del 26 de abril

 4. 4

  Muere un auxiliar administrativo del Hospital de Getafe (Madrid) que contrajo el Covid-19

 5. 5

  Italia registra el número diario de fallecidos más bajo desde el 19 de marzo