Actualizado 30/05/2008 13:20 CET

Gairebé tots els pescadors de Mallorca i Eivissa secunden l'atur, que provocarà demà el tancament de les llenques

PALMA DE MALLORCA, 30 de maig (EUROPA PRESS)

Gairebé el cent per cent dels pescadors pertanyents a les deu confraries de Mallorca i les dues d'Eivissa han secundat a la matinada d'aquest divendres l'atur convocat a nivell estatal per la Confederació Espanyola de Pesca (Cepesca) per protestar contra l'increment dels preus del combustible, fet que provocarà demà el tancament de les llenques d'aquestes illes.

Així ho va informar, en declaracions a Europa Press, el president de la Federació Balear de Confraries de Pescadors, Joan Cànaves, qui va apuntar que gairebé tota la flota roman amarrada tant a Mallorca com a Eivissa, excepte les embarcacions d'arts menors, a causa que han estat en port durant gairebé tota la setmana, a conseqüència del mal temps i, per tant, han necessitat sortir a pescar.

Per la seva banda, només les tres Confraries de Menorca han decidit majoritàriament sortir a pescar, deslligant-se així de la resta d'illes. Durant la reunió celebrada dimecres passat, la Confraria de Palma va decidir que demà romandrà tancada la Llotja, condició que havien posat per secundar l'atur les nou embarcacions d'arrossegament que operen a la capital balear.

Com a conseqüència d'aquest acord, la gran majoria de pescadors de la resta de municipis de Mallorca, com Sóller i Andratx, també han decidit secundar l'atur, a causa que les Llenques també romandran tancades durant dissabte.

En concret, el preu del combustible suposa gairebé el 80 % de les despeses d'explotació dels pescadors d'arrossegament, el que ha provocat que 5 de les 53 embarcacions d'aquest tipus que operen a Balears vagin a sol·licitar ajudes procedents dels fons europeus per ser desballestades davant de la impossibilitat de fer front a les despeses de pescar a Balears.

Durant els últims anys han anat desapareixent les embarcacions d'arrossegament a Balears, degut a la impossibilitat d'assumir l'increment dels preus del combustible i, en aquest sentit, Cànaves va advertir que, si no es prenen mesures, continuaran desapareixent moltes més.