El Govern recorrerà a la via judicial per obtenir la propietat de la finca Planicia (Banyalbufar)

Actualizado 16/6/2008 16:15:14 CET
Actualizado 16/6/2008 16:15:14 CET

El Govern recorrerà a la via judicial per obtenir la propietat de la finca Planicia (Banyalbufar)

El conseller Grimalt firma amb l'alcalde de la població un conveni per la construcció d'una depuradora en el Port des Canonge

PALMA DE MALLORCA, 16 de juny (EUROPA PRESS)

El Govern balear obtindrà finalment per la via judicial la propietat de la finca Planicia, situada en el litoral de la Serra de Tramuntana del municipi mallorquí de Banyalbufar, després de negar-se la propietat a acceptar el dret legal de retracte de la institució, segons el qual, podia pagar la mateixa quantitat que es va abonar en la compra que va tenir lloc fa un any, un total d'11.182.000 euros.

Aquesta va ser, com a mínim, la quantitat que es va pagar en l'operació de compravenda realitzada per la societat Planicia States SL pel seu passat propietari el 12 d'Abril del 2007, i que, en virtut a Llei estatal de Monts i la Llei autonòmica de Conservació d'Espais de Rellevància Ambiental, el Govern té un any per igualar. En aquest cas, amb la col·laboració del Ministeri de Medi Ambient, que aportarà la majoria del capital.

Segons va exposar avui el titular d'aquesta mateixa cartera de l'executiu Autonòmic, Miquel Àngel Grimalt, "pensam que tenim dret, perquè hi ha dues lleis que així ho afirmen", tot i que, d'altra banda, va indicar que "ja comptàvem" amb la possibilitat de què l'actual propietat s'oposés a què el Govern fes ús de la seva prioritat de compra i va assenyalar que haurà de ser un jutge qui digui "de qui és" Planicia..

Sobre aquesta qüestió, el responsable de Medi Ambient del Govern va deixar entreveure que refusarà l'ocupació de l'emblemàtica finca de Banyalbufar fins que es produeixi la decisió judicial --que era l'altra possibilitat--, perquè considera que "és més segur" esperar el veredicte, perquè suposa "anar amb un aval" legal, al qual l'empresa privada ja no es podria oposar de cap manera.

En la mateixa línia, Grimalt va recordar que dijous passat va mantenir una reunió a Madrid amb la seva homònima del Govern, Elena Espinosa, per saber en quina situació quedaven els convenis aconseguits durant la passada legislatura amb la seva antecessora --Cristina Narbona--, sobre adquisició de finques litorals per evitar que s'urbanitzin i a l'aportació --fins a 2015-- de 450 milions d'euros per depuradores. Garantint-li aquesta que "mantindrà els compromisos", va dir.

Cal assenyalar que aquest últim acord va quedar pendent de signar i, segons les seves clàusules, el Govern espanyol ha d'aportar a prop de 180 milions d'euros destinats a la creació d'estacions de depuració, emissaris i altres recursos necessaris per obtenir una xarxa de tractament d'aigües residuals moderna i adequada, mentre que la resta ho aportarà la Comunitat Autònoma.

LLOC EMBLEMÀTIC

De fet, el conseller va signar avui un conveni, a la seu del seu departament autonòmic, amb l'alcalde de Banyalbufar, Mateu Ferrà, per la construcció d'una nova estació depuradora d'aigües residuals en el nucli costaner del Port des Canonge, que emprendrà pròximament l'Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua), que ja està actuant en un altre punt de la mateixa zona, Sa Calobra.

Grimalt, qui va recordar que el Govern inverteix aquest any 27 milions d'euros en noves estacions depuradores i a dotar a altres ja existents de tractaments terciaris, va ressaltar que l'acord signat avui és "important", perquè es li dóna solució al tractament d'aigües residuals en un "lloc emblemàtic" de la serra mallorquina. Afirmació que va corroborar el primer edil de la població, qui li va agrair la seva "sensibilitat" en aquest cas.