La Guàrdia Civil descarta "una lluita" en l'escena del crim de Sencelles i creu que el mòbil va ser un robatori

Publicado 27/11/2019 16:48:48CET
L'acusat pel crim de Sencelles, en el judici en l'Audiència Provincial.
L'acusat pel crim de Sencelles, en el judici en l'Audiència Provincial. - EUROPA PRESS

L'informe de la inspecció ocular contradiu les tesis de la defensa

PALMA DE MALLORCA, 27 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Guàrdia Civil va concloure que l'home trobat sense vida en una finca de Sencelles al maig de 2017 va sofrir una "mort homicida amb molta violència" i que els indicis no són "compatibles amb una lluita" entre dos contendents, ja que la víctima només presentava ferides clarament defensives. A més, consideren que el mòbil del crim va ser un robatori.

Els agents encarregats de la inspecció ocular han comparegut aquest dimecres en la tercera sessió del judici, que se celebra amb un jurat popular a l'Audiència Provincial de Balears. L'acusat és A.B., exgendre de la víctima. La Fiscalia demana per a ell 30 anys de presó per assassinat i robatori amb violència, i els familiars del mort demanen presó permanent revisable.

La vista d'aquest dimecres s'ha interromput breument perquè un membre del Jurat s'ha marejat quan s'exhibien les fotografies del crim.

Els agents de criminalística, després d'examinar el lloc del delicte, van concloure que l'atac es va produir a la cuina, estant víctima i agressor aproximadament a un metre de distancia, perquè així ho suggereixen les "projeccions de sang amb velocitat" que van quedar a la porta i a la nevera.

En el lloc hi havia un gran toll de sang i petjades de mans i sabates impregnades en diferents punts de l'habitació, com una trepitjada estampada d'una sabata sobre un tamboret. No obstant això, el calçat de la víctima estava net. "Pràcticament no es va aixecar", ha indicat un dels agents.

Els agents han mantingut "sens dubte" que l'ex gendre de la víctima és l'autor del crim. Es va trobar el seu perfil genètic en taques de sang en diferents punts de la casa -una taca darrere d'un sofà, als calaixos de la cuina i a una tauleta de nit, entre altres llocs-, i al seu cotxe un gos entrenat va marcar uns pantalons blaus amb sang de la víctima.

CREUEN QUE EL MÒBIL VA SER UN ROBATORI

Segons la reconstrucció de la Guàrdia Civil, probablement la víctima estava treballant en el seu taller i va interrompre les seves tasques per obrir la porta i rebre a l'acusat, ja que va deixar les seves ulleres sobre la taula i la llum encesa.

Els investigadors creuen que el mòbil de l'agressió va ser un robatori, perquè van quedar rastres de sang per tota la casa que apuntaven a un registre per part de l'atacant. "Clarament aquest registre va ser posterior a l'agressió", han indicat.

A la cartera de la víctima també es van detectar restes biològiques de l'acusat. Els investigadors van preguntar als familiars si faltava alguna cosa a la casa i van constatar que havia desaparegut un recipient -que contindria diners-, deixant una circumferència de pols on hi havia estat col·locat.

Cal tenir en compte que la defensa no qüestiona la responsabilitat de l'acusat en la mort de la víctima, però sí les circumstàncies i la qualificació jurídica. Les acusacions imputen a A.B. un delicte d'assassinat amb traïdoria, mentre que la defensa planteja un homicidi, que comporta penes inferiors.

En aquest sentit, l'informe de la inspecció ocular contradiu la versió de la defensa, qui sosté que els dos homes es van enredar en un "forcejament amb resultat de mort". Així mateix, el fet que l'homicidi faciliti la comissió d'un altre delicte -en aquest cas, un robatori- és un altre dels factors que segons el Codi Penal diferencia un homicidi d'un assassinat.

La defensa també al·lega que l'home va cometre el crim sota la influència de les drogues i l'alcohol. A la casa es van trobar llaunes de cervesa, però eren sense alcohol.

"EL FILL LI VA RECRIMINAR EL QUE HAVIA FET"

La Guàrdia Civil va identificar a l'acusat en acarar les empremtes dactilars recollides a l'escenari del crim, perquè constava en els registres de la Policia Nacional en haver estat detingut anteriorment per una presumpta agressió sexual.

L'Institut Armat va organitzar un dispositiu per localitzar a l'acusat, que va ser arrestat a l'habitatge dels seus pares. Segons agents que van estar presents a la detenció, l'home amb prou feines va parlar, però els entenia i era conscient del que estava ocorrent.

Quan va ser detingut, l'home estava "seriós", "deprimit", i generalment capbaix. Només va expressar emoció en dues ocasions, quan se li van llegir els seus drets a la comandància i "es va enfonsar" momentàniament, i quan es va acomiadar del seu fill i aquest li va recriminar "que què havia fet". Llavors, se li van humitejar els ulls, ha explicat un dels agents.

CRIDADA DES DEL TELÈFON DE LA VÍCTIMA DESPRÉS DE L'ASSASSINAT

D'altra banda, ha comparegut el tècnic d'investigació tecnològica que va estudiar el trànsit de trucades dels telèfons de la víctima i l'acusat. Va haver-hi una trucada el dia posterior a l'assassinat, del telèfon de la víctima cap al de l'acusat, però va saltar la bústia de veu.

Segons l'expert, "caben moltes hipòtesis" que podrien explicar-ho, com que l'acusat utilitzés el telèfon per cridar-se a si mateix i trobar el seu propi mòbil o que es marqués per error. A causa que es va proporcionar un PIN incorrecte del mòbil de l'acusat, la investigació no va poder accedir a temps a la bústia de veu i el missatge no va poder ser recuperat.

El terminal de la víctima mai va ser oposat. L'any anterior al crim, només va haver-hi tres trucades entre l'acusat i el seu exsogre.

Contador