Actualizado 30/09/2008 20:19 CET

Més de 15.000 menors de 15 anys de les Balears són asmàtics

PALMA DE MALLORCA, 30 de setembre (EUROPA PRESS)

Més de 15.000 nens menors de 15 anys són asmàtics a Balears, una malaltia crònica del sistema respiratori, en què les seves vies més fines disminueixen ocasionalment de calibre per contraure's la seva musculatura llisa, o per eixamplament de la seva mucosa a l'inflamar-se i produir mucositat.

Segons un comunicat, els nens que pateixen d'asma fan front aquests dies a un increment dels seus crisis asmàtiques que els porta a consultar amb el seu especialista, acudir als serveis d'urgències i fins i tot ingressar a l'hospital. És el que es coneix com epidèmia tardorenc, que passa cada any, a partir de les dues setmanes de la volta al col·legi i després de les vacances estivals.

Després de l'estiu, els menors amb asma passen d'un clima càlid i estable als primers freds de la tardor. S'exposen un altre cop a infeccions virals respiratòries, sobretot per rinovirus, que desencadenen atacs d'asma. De fet, el refredat comú s'associa fins a amb un 80% de les reaguditzacions asmàtiques en els nens.

Segons la neumopediatra de l'Hospital Sever Ochoa de Leganés, María Luz García, està clarament establert a través d'estudis epidemiològics que el rinovirus és un dels agents infecciosos implicats amb major freqüència en les exacerbacions asmàtiques, i que provoca pics epidèmics en els mesos de tardor.

La doctora explica també que "generalment la crisi asmàtica sol estar precedida per símptomes respiratoris de vies altes, com rinitis i tos, i després apareix dificultat respiratòria de més gran o menor intensitat acompanyada de xiulets audibles en l'auscultació pulmonar".

Un altre factor que aguditza l'existència de l'epidèmia tardorenc en nens amb asma és l'abandonament del tractament que controla l'asma per part dels nens en els mesos immediatament anteriors a la volta al col·legi.

A Espanya, des de fa més de 10 anys, l'Hospital Sever Ochoa està realitzant un estudi clínic-epidemiològic de les infeccions respiratòries greus en nens hospitalitzats, en col·laboració amb el Laboratori de Grip i Virus Respiratoris del Centre Nacional de Microbiologia, Institut de Salut Carlos III de Majadahonda. Ara com ara, es conclou que al nostre país "l'epidèmia d'asma té lloc alguna cosa més tard, agrupant-se la majoria dels casos a partir d'octubre, amb un pic de màxima incidència en els mesos de novembre i desembre", assegura García.

L'asma, tant a Espanya com en la majoria dels països industrialitzats, és la malaltia crònica més freqüent que afecta a nens i adolescents. Fins i tot, la prevalença de l'asma s'ha incrementat dràsticament durant els últims deu anys. Segons l'Organització Mundial de la Salut, actualment afecta de mitjana a un 10% de la població infantil.

MENYS VISITES A L'HOSPITAL

Un tractament adequat podria disminuir els dies amb asma així com l'ús de recursos sanitaris. a l'Amèrica del Nord, en un assaig clínic, es va afegir aleatòriament montelucast i placebo una vegada al dia al tractament habitual respecte de l'asma que seguien 194 nens, de 2 a 14 anys, durant sis setmanes, de l'1 de setembre al 15 d 'octubre, època d'alt risc d'exacerbacions asmàtiques.

El benefici va ser substancial per als menors: els tractats amb montelucast van experimentar una disminució del 53% dels dies amb empitjorament dels símptomes asmàtics en comparació de placebo i una reducció del 78% de les visites no programades al metge a causa de l'asma.

Per tant, l'administració de montelucast podria tant reduir substancialment la morbiditat de la malaltia com el consum de serveis sanitaris durant aquest període.