La Plataforma Antiautopista critica la utilització d'escòries de la incineradora de Son Reus per a Llucmajor-Campos

Publicado 14/6/2019 19:44:45CET
PLATAFORMA ANTIAUTOPISTAS

   PALMA DE MALLORCA, 14 Juny (EUROPA PRESS) -

   La Plataforma Antiautopista ha criticat que el Consell de Mallorca segueixi utilitzant escòries procedents de la incineradora de Son Reus per a la construcció de l'autopista Llucmajor-Campos.

   Segons han recordat des de la Plataforma, ho van denunciar públicament el mes d'abril, per la qual cosa l'empresa Tirme i el Consell van afirmar que "només havien utilitzat les escòries a uns 200 metres de l'obra, en un tram molt petit i de forma experimental".

   "Ens han mentit, ja que hem pogut comprovar al llarg d'aquests mesos, que en la construcció de l'autopista es continuen utilitzant les escòries en una longitud aproximada d'1,6 quilòmetres i que és un dels materials bàsics en la seva construcció", han assenyalat.

   Segons han apuntat des de la Plataforma, la normativa actual de les Illes, tant en el Pla director sectorial de residus urbans de Mallorca del 2006, com en la Llei de residus i sòls contaminats, es permet l'ús dels residus d'escòries de la incineradora en obres públiques i es consideren residus no perillosos.

   Ara bé, "la fitxa tècnica de caracterització d'escòries de la incineració de residus sòlids urbans de Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques adscrit al Ministeri de Foment i el Ministeri per a la Transició Ecològica indica que l'ocupació de les escòries en el camp de la construcció pot presentar problemes mediambientals, a causa del contingut d'elements tòxics i problemes tècnics, ja que poden ser altament expansius".

   Així mateix, la fitxa tècnica explica també que si aquest material ha de ser utilitzat en la construcció d'aquest tipus d'infraestructures, ha d'estar tractat prèviament i s'ha de dur a terme un control i una vigilància constant.

   D'altra banda, han afegit que el Programa de Mesures i Vigilància Ambiental vigent "des de fa més de quinze anys" estableix una sèrie de controls i mesures de les infraestructures de Son Reus per a la gestió de residus.

   Arribats a aquest punt, des de la Plataforma alerten que l'ús d'aquest material "no estava contemplat ni a l'Estudi d'Impacte Ambiental ni en el Pla de Seguretat i Salut del Projecte de la construcció de l'autopista" i, per tant, "no hi ha cap planificació ni seguiment en l'ús d'aquests residus com a matèria primera per la construcció de l'autopista".

   "Això suposa una manca greu que pot tenir conseqüències sobre el medi ambient i les persones, especialment els treballadors implicats en la construcció de l'autopista", han conclòs.

Contador