Avui entra en vigor la Llei de Serveis Socials que estableix que tot ciutadà tindrà garantida menjar, roba i sostre


Actualizado 18/8/2009 19:44:45 CET

El Govern té un termini de 18 mesos per pactar amb els grups parlamentaris, entitats i ajuntaments una cartera de serveis socials

PALMA DE MALLORCA, 18 Ago. (EUROPA PRESS) -

Avui va entrar en vigor la Llei de Serveis Socials, que estableix que tot ciutadà tindrà garantits uns mínims de menjar, roba i sostre i que, a l'actual marc de crisi econòmica, preveu la protecció de les persones que es troben en situació de dificultat, especialment en el que es refereix als col·lectius més vulnerables.

Així, el passat 2 de juny, el Parlament va aprovar aquesta normativa, amb l'abstenció del PP, mitjançant la qual Balears es va convertir en la primera Comunitat Autònoma, que té una Llei d'aquestes característiques i que conté 139 articles i quatre disposicions, mitjançant les quals el Govern preveu, entre d'altres mesures, planificar i garantir la cobertura de les prestacions socials a tots els ciutadans.

A partir de la seva aprovació, ha començat un període transitori d'una durada estimada de 18 mesos que servirà perquè la Conselleria dirigida per Fina Santiago mantingui converses amb els grups parlamentaris, els Ajuntaments i les diferents entitats, amb la finalitat d'elaborar una cartera de serveis socials que s'aprovarà per Decret i que, com element bàsic de la Llei, definirà els "drets subjectius" que qualsevol persona podrà reclamar davant dels tribunals.

D'acord amb allò establert en el text de la normativa, una vegada s'hagi valorat tècnicament que una persona o família es troba en situació de necessitat que li impedeix accedir a una alimentació suficient, l'Administració estarà obligada a suplir-la a través de diverses possibilitats, com l'establiment de menjadors socials, borses d'aliments i beques per a menjadors.

Si l'Administració no ho fa, l'afectat podrà acudir a tribunals per exigir el compliment d'aquest dret subjectiu a no passar gana. El PP es va abstenir argumentant que no queda clar qui assumirà el cost de les garanties que preveu la llei.

Convé assenyalar que altres comunitats tenen mesures similars dins de la cartera de serveis socials de les respectives Conselleries d'Afers Socials. Tot i això, les illes es van convertir en la primera regió que vincula a una llei la garantia d'aquests drets, en les mateixes condicions que la sanitat i l'escolarització gratuïta.