Incendi.- El Govern diu que el foc estarà "totalment controlat" aquesta tarda


Incendio Ibiza
REUTERS
Actualizado 30/5/2011 16:39:40 CET

Baixen el nivell de risc 2 a l'1

PALMA DE MALLORCA, 30 May. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Interior, Justícia i Innovació en funcions, Pilar Costa, ha informat que l'incendi forestal declarat a Sant Joan de Labritja (Eivissa) es troba "gairebé controlat", si bé "per prudència" desitgen que passin les hores de calor del migdia per a afirmar-ho amb total seguretat. Per aquesta raó, ha considerat que aquesta mateixa tarda es podrà manifestar que "està totalment controlat".

Així ho ha comunicat als mitjans la consellera des del Lloc de Comandament Avançat, ubicat en Cas Curuné, on ha destacat que s'ha acordat baixar del nivell de risc 2 a l'1, de manera que ja no caldran mitjans extraordinaris, i, des d'ara, la "responsabilitat i coordinació" anirà a càrrec de l'Institut Balear de la Natura (Ibanat).

Actualment, a l'incendi treballen tres mitjans aeris i unes 80 persones en terra. Tot i això, encara hi ha "petits focus" que desprenen fum, però que es troben "perfectament localitzats" pels helicòpters i "des de terra s'estan intentant sufocar". Així, ha llançat un missatge de tranquil·litat als veïns de la zona.

Costa ha indicat que les hectàrees afectades per l'incendi es troben entre les 1.300 i les 1.400, i que la superfície cremada "no baixarà molt de les 1.300". Alhora, ha concretat que hi ha hagut un total de 18 habitatges afectats amb danys de diferent consideració -un d'elles totalment calcinat-, així com dos cotxes i una autocaravana.

Sobre la forma en la qual els afectats hauran de fer front a aquests danys, ha assenyalat que dependrà de si tenien segur. Tot i això, ha afegit que existeix un consorci d'assegurances estatal on hi ha establertes unes ajudes, tot i que "amb una limitació".

EVOLUCIÓ POSITIVA AQUESTA NIT

Durant la passada nit el foc va evolucionar de manera positiva, ja que hi ha hagut un 92% d'humitat relativa i les temperatures no han estat "especialment elevades". En els últims tres dies l'incendi ha transcorregut "favorablement", després que els primers dos dies i mig fossin "més crítics".

En les primeres 48 hores "ha estat quan es va cremar la major part de la zona", ha lamentat Costa, qui, a més, ha destacat que s'han produït unes "pèrdues ambientals indubtables". En aquest sentit, ha manifestat que la regeneració de la zona pot ser "relativament ràpida" tot i que no es pot "deixar tot en mans" d'aquesta i ha advocat per portar a terme un pla de recuperació de la Serra de Morna, tal com va anunciar el conseller de Medi Ambient i Mobilitat en funcions, Gabriel Vicens.

Segons ha remarcat la consellera en funcions, el dispositiu de Medi Ambient ha estat "extraordinari" i, a més, després hi ha hagut una molt bona coordinació entre tots els organismes que van actuar en el foc, com la Unitat Militar d'Emergències (UME), el Ibanat, o les diferents agrupacions de protecció civil, entre d'altres.

Alhora, ha posat èmfasi que des de les 13.30 hores de dimecres passat, molt pocs minuts després que es declarés l'incendi, "es van activar tots els mitjans", si bé el foc es va propagar a conseqüència del vent, les altes temperatures i l'orografia de la zona.

En relació amb les queixes per part dels membres del Comitè d'empresa del Ibanat, qui han afirmat que falten mitjans personals i materials per atendre els incendis forestals, Costa ha dit "respectar" les seves reivindicacions. Tot i això, ha manifestat que l'activació de tots els mitjans de control d'aquest incendi ha estat "satisfactòria, sense perjudici que es pot revisar i millorar", ha admès.

PLA DE RESTAURACIÓ

Pel que fa a la futura restauració de la serra, ha manifestat que el pas següent serà posar en marxa, tal com es va fer amb l'incendi de Benirràs l'any passat, el pla de restauració amb les aportacions econòmiques.

Així, ha assenyalat que traslladaran tota la informació relativa a l'incendi al pròxim Govern i s'ha ofert a "treballar colze amb colze" amb els futurs responsables "per millorar el futur".