Mallorca serà el 2010 la primera regió del món amb 'abocament zero' de residus sòlids urbans

Actualizado: miércoles, 18 junio 2008 14:23

Els 200.000 metres quadrats de l'abocador de Son Reus Baix Camp) podrien convertir-se en una zona verda oberta al públic

PALMA DE MALLORCA, 18 de juny (EUROPA PRESS)

L'illa de Mallorca és la primera regió, a tot el món, que s'ha marcat com a objectiu de futur eliminar totalment els abocaments de residus sòlids urbans (RSU), passaran a ser convertits en fonts energètiques o incinerats en la seva totalitat, dins d'uns dos anys i mig, a final de 2010, segons les estimacions del Consell de Mallorca.

Així, el model 'd'abocament zero', que recull el Pla Director de Residus insular, es basa en la recollida selectiva de tots els desfets que es produeixin a l'illa i, tot el que no es pugui separar, "ho incinerarem, però no ho tirarem formant una muntanya d'escombraries", com fins ara, segons va precisar el director Insular de Gestió de Residus, Guillem Riera, en declaracions fetes a Europa Press.

Per a assolir aquest objectiu, el Consell va acordar fer una ampliació de la planta incineradora de Son Reus, que s'està construint actualment, així com pel tancament de l'abocador adjacent i del mateix nom --que gestiona l'empresa municipal Emaya--, que quedarà definitivament clausurat abans que acabi aquest mes de juny.

Tot i això, fins que no estiguin operatives les dues noves línies d'incineració caldrà fer ocasionalment abocaments, de manera que el Consell de Mallorca va obrir un altre abocador 'd'emergència' al costat del ja existent, que s'utilitzarà de manera "transitòria" mentre evolucionen els treballs de construcció, que, d'altra banda, "van a bon ritme", va assenyalar Riera.

Aquest nou recurs, que ja ha estat lliurat a Emaya perquè ho gestioni, té una superfície de 60.000 metres quadrats, respecte dels 200.000 metres quadrats --i 35 metres d'altura, uns nou pisos-- de l'abocador antic, que passarà per un procés de desgassificació i, si les administracions arriben a un acord, podria acabar convertint-se en una zona verda que podria quedar a disposició del públic.

De fet, Emaya ja ha traslladat a la Conselleria de Medi Ambient del Govern el seu projecte per a la restauració de Son Reus, que està pendent d'anàlisis i resposta. Sobre aquesta qüestió, Guillem Riera va precisar que, després de agregarle diverses capes de terra amb compost, es plantarà vegetació autòctona. Tot i que l'ús final deurà establecerlo Emaya.

Cal assenyalar que el procés de desgassificació cal per retirar el metà que se n'ha anat creant al llarg dels 30 anys que ha estat en funcionament l'abocador de Son Reus, i, tot i que es tracta d'un "gas pobre", segons va indicar el director Insular de Gestió de Residus, que va matisar que el procés durarà durant altres dècades.

METÀ DE L'ABOCADOR PER GENERAR ELECTRICITAT

Una de les possibilitats, encara en estudi, és la reutilització d'aquestes emanacions per alimentar el funcionament de la central tèrmica de cicle combinat situada a només 50 metres de distància, el que requerirà la realització d'un projecte per part d'Emaya, en què es recollirà la viabilitat d'aquesta possibilitat, que és anàloga a la cogeneració que es realitza en alguns hotels de Mallorca.

Cal assenyalar que aquesta planta crema actualment fuel i, segons està previst, passarà a utilitzar gas natural una vegada arribi a l'illa la canonada que s'està estenent actualment des de la Península, pel que Rigués va estimar que també podria ser alimentada "perfectament" amb metà d'abocador --com a mínim en part--, dotat d'un poder energètic inferior, però que, com a mínim, seria gratuït.

En cas contrari, es recorrerà al sistema habitual, que consisteix a estendre una xarxa de tubs d'absorció que facin sortir el gas a la superfície i cremar-lo a poc a poc segons vagi emergint, mitjançant un sistema de torxes, sense profit energètic algun i, a més, contaminant amb una columna de fum que s'estendrà durant 30 anys seguits.

Sobre aquesta qüestió, el director Insular de Gestió de Residus va recordar que l'efecte hivernacle que genera el metà és 25 vegades superior al del CO2 i, per això, va reclamar que es desgassifiqui "en condicions", segons va dir.