El 95 per cent d'advocats de Balears aposta per l'advocacia preventiva per evitar recórrer als tribunals

Actualizado 6/6/2008 20:24:32 CET

PALMA DE MALLORCA, 6 Jun. (EUROPA PRESS) -

El 95 per cent dels advocats de Balears aposta per l'advocacia preventiva, perquè considera que el seu paper ha de propiciar un arranjament que eviti els recursos davant els Tribunals en conflictes de família, menors i laborals, segons posa en relleu una enquesta del Consell General de l'Advocacia Espanyola que va exposar el degà del Col·legi Oficial d'Advocats de les illes, Joan Font.

Davant de la presència d'unes 70 persones de l'àmbit jurídic, durant la inauguració de les Jornades de Mediació que conclouran la tarda d'avui, divendres, a la seu col·legial, Font va recalcar l'aposta dels advocats per la conciliació davant la confrontació, l'acord davant de la divergència i per la solució pacífica davant la resolució contenciosa.

En aquest sentit, va incidir que es tracta d'un aspecte compartit també per molts membres de la Judicatura, pel que va considerar que el repte, a partir d'ara, és donar-li el "reconeixement definitiu" a través d'una legislació estatal que afavoreixi la seva implantació definitiva i proporcioni criteris uniformes i homogenis d'actuació.

Referint-se a la mediació, el degà va comentar que es tracta d'una tècnica que "està de moda" i sota paraigua de la qual estan impulsant-se a Espanya i a Balears en particular "d'èxit" experiències en diferents àmbits, sobretot en aquells en els que la utilització d'aquests mètodes són "especialment beneficioses", com els àmbits laboral, familiar i educatiu.

Segons va recalcar, és una tècnica que presenta un ampli llistat d'avantatges "inqüestionables" per si mateixa i davant la resolució litigiosa o contenciosa de les divergències entre les persones, pel qual va aclarir que les jornades s'emmarquen dins del compromís que l'advocacia balear i el Col·legi han assumit a favor de la cultura de la mediació.

"Un compromís que queda de manifest en el fet que vam ser una de les primeres corporacions col·legials a tenir una comissió d'específica de mediació" que, va puntualitzar, està nodrida de professionals convençuts en la tasca conciliadora que competeix l'advocacia. "I que va animar a l'aprovació, per part del Govern, d'una llei de mediació per a Balears", va agregar, una de les nou comunitats autònomes que compten amb una legislació específica en la matèria.

Per la seva banda, el fiscal del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB), José Díaz Cappa, qui va pronunciar una ponència sobre 'Mediació amb menors: límits jurídics d'intervenció', va exposar una diferenciació entre mediació familiar, escolar i penal, asseverant que determinades conductes poden canalitzar-se amb figures de mediació ben formades i amb habilitats acreditades.