Balears tanca un novembre fred, amb un 24% més de pluja i tres dies de neu a la Serra

Publicado 2/12/2019 17:29:48CET
Una dona amb paraigua.
Una dona amb paraigua. - EUROPA PRESS - Archivo

PALMA DE MALLORCA, 2 Dic. (EUROPA PRESS) -

Balears ha tancat un mes de novembre fred i ventós, amb un 24 per cent més de pluja i tres dies de neu a la Serra de Tramuntana, quan l'habitual és un solament, segons les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia.

La temperatura mitjana al novembre va ser de 13,8 graus centígrads a Balears, la qual cosa implica una anomalia de -0,6 ºC. L'anomalia expressa la diferència entre la temperatura mitjana del mes i la normal del període 1981-2010.

El mes va ser més fred a Menorca i Mallorca que a Eivissa. Les temperatures més altes van ser les de principis de mes (entre 25,2 i 26,9 ºC). Quant a temperatures mínimes més altes, es van batre rècords en algunes estacions de les quatre illes.

La temperatura més baixa va aconseguir els -1,2 ºC, i es va registrar a l'estació d'Escorca Son Torrella, on va haver-hi tres dies de gelada. A Eivissa la temperatura més baixa va ser d'1,7 ºC i a Menorca, de 3 ºC.

UN MES PLUJÓS

Quant a precipitacions, novembre va ser un mes humit en general. En mitjana, van ploure 90,7 litres per metre quadrat, un 24 per cent més de l'habitual. Aquesta diferència aconsegueix el 80 per cent a Menorca -van ploure en mitjana 147,2 l/m2-, illa que va registrar el seu cinquè novembre més plujós des de 1965.

En les altres illes, el dia de màxima precipitació va ser el 22, associada a la borrasca Cecilia. A Mallorca la mitjana és de 89,5 l/m2 i el sud-est i una franja entre Banyalbufar i part occidental de la Badia de Palma són les zones més plujoses. Eivissa, en canvi, va registrar un novembre molt sec, amb 17,1 l/m2, un 73 per cent menys del normal.

En algunes estacions va haver-hi fins a 18 dies de pluja (a Serra d'Alfàbia i Escorca Son Torrella). A Palma Portopí n'hi va haver 17, la qual cosa iguala el rècord registrat en 2011.

La borrasca Bernardo va provocar que el dia de màxima precipitació a Menorca fos el 10, quan es van registrar 50,4 l/m2 en l'estació de Ciutadella-Cala Galdana. A Mallorca es van recollir 89,2 l/m2 en el Far de Portocolom (segona precipitació en 24 hores més alta des de 1949); a Eivissa, 11,6 l/m2 a Eivissa-Depuradora i, a Formentera, 24,1 l/m2.

NEU, CALAMARSA I TEMPESTA

A més, va haver-hi quatre dies de calamarsa a Mallorca (a Santa Maria, Bunyola-Biniforani Nou, Llucmajor, Puig den Ros, Consell, Palma, Andratx i Sóller) i dues a Menorca (Maó Llucmaçanes i Ciutadella).

El dia 11 va nevar al Puig Major a 1.000 metres d'altitud, amb dos centímetres de gruix en el cim; també el dia 15 (a 1.400 metres, amb un centímetre de gruix) i el dia 16 (entre 1.100 i 1.200 metres). Al novembre sol nevar un sol dia a la Serra.

D'altra banda, es van viure nou dies de tempesta a Mallorca i Menorca i un a Eivissa. Va haver-hi boira a Mallorca el dia 2; boira a Mallorca i Menorca el dia 22 i, boira a Eivissa i Mallorca el dia 30.

VENT I ONES

Quant al vent, el mes va ser ventós. Va haver-hi 17 dies de vent fort a l'Aeroport d'Eivissa (quan el normal són sis); 12 dies a l'Aeroport de Palma (el normal són quatre) i 11 dies a l'Aeroport de Menorca (el normal són vuit).

Les ratxes màximes es van registrar a Mallorca el dia 23, amb 127 km/h en la Serra d'Alfàbia com a conseqüència de la borrasca Cecilia; a Menorca el dia 11, va ser de 98 km/h, al pas de la borrasca Bernardo; i, a Eivissa, la ratxa màxima va ser de 78 km/h els dies 3 i 23.

El dia 3 es van registrar ratxes de vent molt forts en diverses estacions com a conseqüència del pas de les restes de la borrarca Amélie.

D'altra banda, va haver-hi 11 dies amb ones de més de tres metres a Mallorca i Menorca i, a Pitiüses, sis dies. El dia 11, es van registrar ones d'altura significativa (6,8 metres) a la boia de Maó.

Contador