La confiança empresarial cau un 4,7% a Balears en el quart trimestre, un dels majors descensos

Publicado 11/10/2019 10:22:10CET
Gràfica de la variació de la confiança empresarial a Balears.
Gràfica de la variació de la confiança empresarial a Balears. - EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 11 Oct. (EUROPA PRESS) -

L'Índex de Confiança Empresarial Harmonitzat (ICEA), la publicació de la qual correspon a l'Institut Nacional d'Estadística (INE), ha caigut un 4,7% a Balears en el quart trimestre d'aquest any respecte al trimestre anterior.

Amb totes les comunitats en negatiu, el de Balears és un dels descensos més acusats, només per davant de País Basc (-5,0%) i Extremadura (-6,5%), en una taula que obre amb Astúries (-0,9%) i en la qual la mitjana nacional se situa en el 2,9%.

D'octubre a desembre, el balanç d'expectatives (diferència entre les opinions dels empresaris optimistes i els pessimistes), es va situar en les Illes en -14,8 punts, la xifra més baixa a nivell estatal, més de 12 punts superior a la reculada mitjana estatal (-2,7).

D'aquesta manera, el 25,6% de les empreses consultades a Balears considera que la marxa del seu negoci serà desfavorable en el quart trimestre enfront d'un 10,8% que creu que serà favorable i el 63,6% que opina que normal.

No obstant això, Balears presenta un balanç de situació respecte al trimestre que comença d'un 6,6, una xifra molt superior al del conjunt de l'Estat (0,2). En concret, el 23,2% dels negocis consultats en la Comunitat van manifestar una situació favorable, el 16,6% desfavorable, i el 60,2% normal.

DADES NACIONALS

A nivell nacional, l'ICEA es va desplomar un 2,9% en el quart trimestre d'aquest any en relació al trimestre anterior. Aquesta reculada de la confiança és el més pronunciat en qualsevol trimestre des de 2013, quan l'INE va començar a elaborar aquest indicador.

El descens de la confiança empresarial registrat entre octubre i desembre es deu a l'empitjorament tant de l'indicador de situació actual com el d'expectatives.

En concret, el balanç d'expectatives (diferència entre les opinions dels empresaris optimistes i els pessimistes) es va situar en 2,7 punts, enfront de l'avanç de 4,7 punts registrat en el trimestre anterior.

Això es deu al fet que el percentatge d'establiments empresarials que pensen que la marxa del seu negoci serà desfavorable entre octubre i desembre d'aquest any s'ha situat en el 19,4%, xifra superior a la del trimestre anterior (16,7%).

Al mateix temps, el percentatge d'empresaris que opinen que el seu negoci marxarà de manera normal ha augmentat fins al 63,9%, mentre que els empresaris que es mostren optimistes sobre l'evolució del seu negoci s'han reduït des del 21,4% del trimestre anterior al 16,7%.

Contador

Para leer más