Cs Balears proposa eliminar la partida de 450.000 a l'Institut Ramon Llull i destinar-la a obres en centres educatius

Publicado 29/11/2019 15:00:06CET
La portaveu adjunta de Ciudadanos, Patricia Guasp, durant una roda de premsa en el Parlament de Balears.
La portaveu adjunta de Ciudadanos, Patricia Guasp, durant una roda de premsa en el Parlament de Balears. - EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 29 Nov. (EUROPA PRESS) -

La formació de Cs en el Parlament de Balears ha anunciat aquest divendres que presentarà un total de 157 esmenes parcials als Pressupostos generals de la Comunitat per a l'any 2020, que el Govern ha presentat el Parlament, entre les quals es proposa eliminar la partida de 450.000 euros a l'Institut Ramon Llull, per destinar aquesta inversió a la millora d'infraestructures educatives a Balears.

Així s'ha expressat aquest divendres la portaveu adjunta de Ciudadanos, Patricia Guasp, durant una roda de premsa en el Parlament de Balears, on ha explicat que, mitjançant aquestes esmenes, la seva formació també proposa l'eliminació de dos secretaris autonòmics i de dos càrrecs eventuals a cadascuna de les conselleries de l'administració autonòmica, així com la direcció general de sobirania alimentària, entre altres.

Així, Guasp ha explicat que proposen utilitzar les partides que s'estalviarien mitjançant aquesta retallada de personal a inversions "en el cicle de l'aigua, depuradores, educació, sanitat i emprenedors".

A més, una altra de les esmenes de la formació als Pressupostos generals de la Comunitat per 2020 proposa destinar 300.000 euros a l'ampliació del nombre d'inspectors als centres educatius.

D'altra banda, mitjançant aquestes esmenes, des de Cs proposen que es destinin els romanents que puguin existir l'any 2020, en els ens instrumentals del sector públic autonòmic, a amortitzar deute públic.

A més, Guasp també ha detallat que sol·liciten que es modifiqui la Llei de l'ITS, per impedir que es puguin destinar els seus fons a finançar projectes, per exemple, en matèria de mobilitat o habitatge.

En aquest sentit, proposen que els 10 milions que el Govern preveu invertir en l'ampliació del metro de Palma es destinin als Ajuntaments, perquè puguin finançar els seus propis projectes. Així, Guasp ha aclarit que no s'oposen a l'ampliació del metro de Palma, però consideren que ha de ser finançada per l'Estat.

EDUCACIÓ

Per àrees, la portaveu adjunta de Cs ha detallat algunes de les propostes de la seva formació en matèria d'Educació, entre les quals destaca una partida de 800.000 euros al programa de reutilització de llibres de text, una partida de més de 100.000 euros per potenciar l'anglès als centres educatius, així com l'augment, en més d'1 milió d'euros, del pressupost de l'Ibisec.

A més, des de Cs també proposen la licitació d'un nou CEIP a Llucmajor i a Felanitx, així com una inversió de 500.000 euros per a l'escola d'adults de Maó, a més l'ampliació, en un 10 per cent (350.000 euros) de les ajudes en el servei de menjador.

A més, també proposen invertir més 1 milió d'euros en la creació de places gratuïtes a l'educació de 0 a 3 anys, i 2 milions d'euros per a la construcció d'una residència a la UIB.

DEPURACIÓ D'AIGÜES

Pel que fa a les esmenes relacionades amb el servei de sanejament de l'aigua de Balears, la formació proposa destinar 2 milions d'euros a la depuradora de Sóller, 850.000 euros a la neteja de torrents, més de 3 milions per al reforç del sistema de proveïment d'aigües, així com d'una inversió per a la separació de les aigües residuals i fecals de Sant Josep, a Eivissa.

A més, també demanen invertir més de 340.000 euros en fons de sanejament i infraestructures depuradores i 380.000 en la recarrega dels aqüífers de Menorca.

SANITAT

Pel que fa a l'àrea de Sanitat, la diputada de Cs ha explicat que les esmenes de la seva formació van dirigides a fixar un calendari de vacunació per finançar més bovines, a millorar les ajudes específiques per a l'assistència personal de persones depenents i a l'elaboració d'un pla de xoc en contra de les agressions al personal sanitari, entre uns altres.

Així mateix, proposen dotar el centre de salut del municipi de Sant Josep s'un servei d'urgències i d'una ambulància equipada.

EFICIÈNCIA ENERGÈTICA I ADMINISTRACIÓ PÚBLICA

En eficiència energètica, la formació defensarà una esmena per valor d'1,5 milions d'euros per dotar de generadors a la illa de Menorca i "acabar amb la precarietat energètica de l'Illa.

A l'apartat d'administració públiques, Guasp ha argumentat que des del seu partit proposen la creació d'una unitat de coordinació dels serveis d'emergència de Balears per millorar l'eficàcia del servei davant catàstrofes naturals.

Contador

Para leer más