Actualizado 24/11/2008 20:03 CET

Diversos 'cap de fibló' es formen en la Badia de Palma i es dissolen en el mar abans d'arribar a terra

PALMA DE MALLORCA, 24 de novembre (EUROPA PRESS)

Diversos 'cap de fibló' s'han format, a partir de les 15.00 hores, al sud de Mallorca, concretament, a la Badia de Palma, tot i que s'han dissolt a la mar abans d'arribar a terra, segons han informat a Europa Press fonts del Centre Meteorològic de Balears, que van assenyalar que aquests fenòmens van estar acompanyats de precipitacions "ocasionalment forts".

"Els 'cap de fibló' han nascut i han mort a la zona costanera compresa entre Sa Dragonera i Cabrera", van apuntar, i alhora van indicar que el Centre Meteorològic no té constància del nombre de trombes marines que s'han produït en aquesta àrea del sud de Mallorca.

Tot i això, van remarcar que el Centre Meteorològic de Balears no va témer en cap moment que el 'cap de fibló' pogués arribar a terra, tal com ha passat el 4 d'octubre del 2007, quan un 'cap de fibló' va travessar Palma causant la mort d'una persona que feia tasques de seguretat en les obres del futur Hospital de Son Espases, i ocasionant quantiosos danys materials al polígon industrial de Can Valero i en nombroses habitatges, valorats en milions d'euros.

D'altra banda, van explicar que ja no es preveu que en les pròximes hores es puguin produir nous 'cap de fibló', si bé la Direcció General d'Emergències del Govern ha decretat l'Índex de Gravetat 1 ([IG]-1) per l'albirament de 'cap de fibló' al sud de Mallorca i per fenòmens meteorològics de pluges i tempestats en totes les illes.

Les esmentades fonts no van descartar que demà es pugui formar algun 'cap de fibló' de manera aïllada en el mar "associat a una tempesta", que pot anar acompanyada de calamarsa de manera ocasional fort, tot i que van precisar que la possibilitat que es torni a produir aquest fenomen provocat per una "gran inestabilitat en l'atmosfera" és "bastant petita".

D'altra banda, van anunciar que es preveu per demà precipitacions localment forts des de primera hora de demà fins a la tarda. A més, el temporal de fred baixarà a partir de demà les temperatures a Balears entre 4 i 5 graus, situant les màximes en 12 graus i les mínimes en 10, mentre que la quota de neu se situarà en els 1.300 metres a primera hora del dia i baixarà fins a 900 al final de la jornada.

En declaracions a Europa Press, el director del Centre Meteorològic de Balears, Agustín Jansà, va assenyalar que durant la jornada d'avui, el vent fort de ponent ha suavitzat les temperatures, fins a arribar a màximes de 18 graus i mínimes entre 8 i 11, de manera que el temporal que ja està afectant a la península arribarà demà a les illes amb vent del nord i possibles xàfecs.

Així, va indicar que la baixada de la temperatura entre 4 i 5 graus durarà fins al dimecres, quan la cota de neu podria situar-se en 800 metres. D'altra banda, va apuntar que a partir de dijous, les temperatures i la quota de neu tendiran a pujar, tot i que el temps no millorarà, per la qual cosa hi haurà possibilitat de què es produeixin pluges.