El Govern manté que els projectes estatals haurien de sotmetre's als informes d'impacte ambiental de Balears

Aena licita la renovació de l'oferta de restauració de l'Aeroport de Palma
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado 30/4/2019 17:07:40CET

   L'Executiu autonòmic insisteix que les discrepàncies amb l'Estat són qüestions "formals" que "no van al fons" de l'assumpte

   PALMA DE MALLORCA, 30 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El Govern ha defensat aquest dimarts que els projectes estatals haurien de sotmetre's als informes d'avaluació i d'impacte ambiental de la comunitat autònoma de Balears, després de conèixer-se aquest matí que el Govern central interposarà un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) en considerar que part de l'articulat de la Llei 9/2018 per la qual es modifica la Llei 12/2016 d'Avaluació Ambiental de Balears afecten a les competències atribuïdes a l'Estat.

   Fonts de l'Executiu balear han informat a Europa Press que la discrepància entre ambdues administracions es tracta d'un "problema formal" i d'una qüestió "purament competencial" que "no va al fons" de l'assumpte.

   Així mateix, han reiterat la seva "tranquil·litat" davant el procediment que ara continua i han expressat el seu total respecte a les resolucions pertinents, a més de manifestar que es mantindran a l'espera del que dictamini el TC.

COMISSIÓ BILATERAL DE COOPERACIÓ SENSE ACORD

   Les negociacions per resoldre les discrepàncies en la interpretació de la norma entre ambdues administracions es van iniciar al desembre de 2018 amb la creació d'una Comissió bilateral de Cooperació entre l'Administració General de l'Estat (AGE) i la Comunitat Autònoma de Balears (CAIB).

   Després de finalitzar aquestes negociacions sense que les parts hagin arribat a un acord, l'Estat eleva ara la qüestió al Tribunal Constitucional per dirimir de quina manera han d'interpretar-se els articles de la citada llei, en entendre el Govern central que existeix un problema de competències.

   Així, el Govern en funcions considera que la redacció de la normativa autonòmica no distingeix entre els plans i programes de competència insular dels quals corresponen a la competència Estatal i, per tant, el Govern recorrerà aquests articles.

   En concret, l'executiu central s'oposa a la "nova" redacció dels apartats 1, 2, 3 i 4 de l'article 9 en considerar que vulneren les competències atribuïdes a l'Estat per l'article 149.1 de la Constitució Espanyola.

   En aquest sentit, l'apartat 3 de l'article 9 de la Llei 12/2016 d'Avaluació Ambiental de les Illes Balears, amplia l'àmbit d'aplicació de l'avaluació ambiental estratègica exigint-la també a tot un seguit de plans i programes que són competència de l'Administració General de l'Estat, com podrien ser projectes en matèria de ports i aeroports, instal·lacions elèctriques i obres públiques d'interès general.

   A més, l'Executiu afegeix que d'acord amb el criteri de la jurisprudència constitucional i del Consell d'Estat, el Govern en funcions estima que quan es tracti d'obres, instal·lacions o activitats que correspongui realitzar a l'Estat, serà aquest qui les sotmetrà a avaluació ambiental estratègica en els supòsits en què així ho exigeix la Llei bàsica 21/2013 d'Avaluació Ambiental.

Contador