Actualizado 14/08/2009 21:18 CET

L'Ajuntament de Palma salda el seu deute de 42 milions d'euros corresponent a factures anteriors al 2009

El PP avisa que l'herència econòmica de Calvo "deixarà sense marge de maniobra" al futur govern municipal i suposarà augmentar els impostos

PALMA DE MALLORCA, 14 Ago. (EUROPA PRESS) -

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Palma va aprovar avui una despesa superior als 20 milions d'euros, que se suma als 22 milions autoritzats el mes de juliol passat, de manera que aquesta institució s'ha vist obligada a emetre un deute de 42 milions d'euros fins al 2015, amb la finalitat de pagar les factures pendents anteriors al 2009.

Concretament, segons ha informat a Europa Press el regidor d'Hisenda, Andreu Alcover, 21,5 milions d'euros corresponen a pagaments sense abonar durant la passada legislatura, als quals cal afegir un total de 2,5 milions d'euros per finançar el dèficit generat durant el 2008 i 3 milions per pagar factures pendents de l' any passat.

Entre les factures pendents de pagament per part del consistori, Alcover ha destacat la corresponent a la rèplica del Castell de Bellver a la zona infantil del parc de Sa Riera, que puja a 1,3 milions d'euros, i construcció la qual ha estat ordenada per l'exregidor d'Urbanisme, Javier Rodrigo de Santos, qui està imputat per la Fiscalia al trobar irregularitats en la compra d'aquesta infraestructura.

Un altre dels pagaments que s'han fet efectius mitjançant l'emissió de deute de 42 milions d'euros per als pròxims sis anys, són els 8 milions d'euros de factures pendents en TIRME; 6,8 milions de la urbanització de la Façana Marítima; 5,8 milions d'expropiacions; 3,2 milions de deute en l'EMT; 2,9 milions de la desviació del pàrquing d'Antoni Maura; 1 milió de l'Institut Anatòmic Forense i 400.000 euros en publicitat.

Per tant, Alcover va recalcar que "tots els deutes exigibles a l'Ajuntament anteriors al 2009 estan liquidades", de manera que, actualment, només estarien pendents de pagament les factures corresponents a aquest any, en les que el consistori "no va molt endarrerit", tenint en compte que "ens hem posat al dia amb TIRME i Gesa i que les factures es paguen abans del termini màxim de venciment fixat en 120 dies".

A més, ha recordat que el consistori ha signat convenis amb diverses entitats financeres per a la posada en marxa de línies confirming, mitjançant les quals les empreses que treballen per a l'Ajuntament poden cobrar les factures l'endemà d'haver-se emès, previ pagament d'una petita comissió al banc garantint-se així que la institució municipal paga els seus deutes pendents.

"AUGMENT D'IMPOSTOS"

Per la seva banda, el PP ha criticat que l'herència econòmica de la batlessa, Aina Calvo, "deixarà sense marge de maniobra al futur govern municipal i suposarà un augment segur d'impostos en un futur", ja que, segons la seva opinió, serà "insostenible" mantenir el fort endeutament proposat pel Govern "anti-pp" de Cort, que puja a 42 milions, el que significa "un "increment d'un 34% respecte al deute municipal en un any".

En un comunicat, els 'populars' sostenen que aquest deute es deriva sobretot del "dèficit creat pels actuals gestors a l'Ajuntament el 2008, que supera els 20 milions d'euros, dels quals 2 milions són de propaganda".

"És fals que siguin de deutes derivades de la passada legislatura, ja que les obres es van acabar al 2008, com l'Institut Anatòmic Forense per 1,1 milions d'euros o les obres finals de l'aparcament d'Antonio Maura per 2,8 milions d'euros, mentre que també hi ha tasques que s'acabaran al 2009, com la reurbanització de la façana marítima per 6,8 milions d'euros", ha subratllat.

Per tant, el PP ha remarcat que totes aquestes iniciatives "s'havien de finançar amb el pressupost del 2008 i 2009 i no amb anteriors" i, d'altra banda, ha destacat que va deixar "ingressos suficients" per fer front a, tant al joc infantil al Parc de la Riera, com per a les expropiacions que "Calvo valora en 38 milions d'euros".

En aquest sentit, ha apuntat que aquests recursos són el "superàvit pressupostari de 15 milions d'euros del 2007, així com els ingressos extra-pressupostaris per monetarització de drets urbanístics per 7,5 milions d'euros i els 30 milions de la llei de capitalitat".

Tot i això, els 'populars' van criticar que d'aquests 52,5 milions d'euros, només 16 milions de la capitalitat del 2007 s'han destinat a les expropiacions, mentre que la resta "han estat desviats a unes altres despeses superflus per l'equip de govern municipal i no per finançar les despeses que ara són l'excusa per augmentar el deute de manera escandalosa", van censurar.

"A aquest increment de deute, cal sumar els derivats del crèdit confirming de més de 40 milions d'euros ja signats per diferents entitats bancàries per cobrir el dèficit d'ingressos derivats de la baixada en l'activitat immobiliària", ha conclòs el PP.