Actualizado 08/09/2009 18:58 CET

Moll va pactar la venda d'accions a Geinsa contra el consell dels seus assessors i diu que havia "una estafa premeditada

PALMA DE MALLORCA, 8 Sep. (EUROPA PRESS) -

El que fos propietari del Grup Moll, que integrava les empreses Royal Resort i Royaltur, Jaime Moll, ha afirmat avui en qualitat de testimoni que el desembre de 1993 va pactar la venda per 400 milions de pessetes de les seves accions amb un exdirectiu de Banca March, Antonio Mascaró, amb el conseller delegat de la immobiliària Alcàsser, Juan Piguillem, i amb un representant de la filial d'aquesta (Geinsa), Juan Bautista Llorens, malgrat que els assessors de Moll "s'oposaven completament", i ha estat després quan, ha dit, va constatar que "ja havia una estafa premeditada".

Així ho va posar de manifest davant del tribunal de la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Palma, que des d'ahir jutja la presumpta estafa contra el Grup Moll, dins del cas Royaltur, que senti en el banc dels acusats a Piguillem, Llorens, Mascaró i a l'exvicepresident executiu de Banca March, Simón Galmés. L 'acusació particular, exercida per Moll, reclama una pena de sis anys de presó per a cada un dels encausats a més d'una indemnització de 94 milions d'euros.

Durant la seva intervenció, Moll ha apuntat que va signar el passat document "per la confiança que m'inspiraven" els altres signants, i en concret Galmés, que "em va enganyar malgrat ser una persona que apreciava molt, de la mateixa manera que ho va fer Piguillem, dient-me que signés perquè me n'anava a interessar". Malgrat això, ha afirmat que després de la rúbrica no va cobrar "ni un cèntim" tot i que el document establia la cessió d'accions de Royal Resort a Geinsa, a més de recordar-se altres nombrosos negocis jurídics a portar a terme abans de les 24 hores de la firma del document.

L'acusació particular denuncia que els quatre imputats van desposseir a Moll d'un patrimoni que en 1993 estava valorat en 36.000 milions de pessetes, malgrat que la Fiscalia sosté que no hi ha hagut delicte pel que demana, de la mateixa manera que les defenses, la lliure absolució dels quatre acusats.

D'acord a la versió que ha ofert Moll durant més de dues hores d'interrogatori, Piguillem es va posar en contacte amb l'empresari hoteler per proposar-li un acord pel qual la immobiliària aportaria 15.000 milions de pessetes al Grup Moll per "muntar un grup molt important i aconseguir la seva expansió hotelera". Així, li va facilitar accedir a les oficines del Grup Moll per analitzar els seus comptes, "aconseguint una informació més que completa i sense ocultar cap detall".

Després de puntualitzar que en aquella època el seu grup tenia un actiu "molt superior" al passiu, Moll ha explicat que l'agost de 1993 va signar un protocol d'intencions amb Piguillem i l'empresa Chartex, amb el qual la immobiliària Alcàsser "es comprometia a aportar 15.000 milions de pessetes" mentre que l'explotació de la societat estaria "al 50%" entre Alcàsser i Grup Moll, malgrat que en aquest sentit el fiscal Juan Carrau li increparia més tard per recordar-li que en el protocol assenyalava que la participació de Royal Resort seria del 27,5% de Geinsa.

"En el fons era el 50%", ha insistit Moll, qui respecte a la sortida a borsa de Geinsa que constava en el document una vegada finalitzades les operacions, Moll ha afirmat que "en qualsevol cas era una fase posterior al rebut dels 15.000 milions de pessetes", extrem que ahir van negar els acusats. Pel que fa al contracte de desembre, "vaig entendre que era una continuïtat del protocol d'intencions, ja que no hi ha segon sense primer".

"HUMILIAT I ENGANYAT"

Quan després, Moll va constatar que les operacions no es complien "no podia dormir, em sentia humiliat i enganyat", tot i que ha afirmat que "l'amargor m'ha donat ànim per viure". Ja en relació amb la firma del contracte del 21 de juliol de 1995 pel que el Grup Moll va transmetre la totalitat de les seves accions a Geinsa a Royal Resort per 2.340 milions de pessetes, que "cobrem per les accions de propietats meves".

Això després que li exigissin, ha dit, que signés el contracte de manera "forçada" i dient-li que "o firmes o no cobres, ja que jo era un do ningú i no podia posar una querella". Respecte a la carta d'agraïment que va escriure a Piguillem com agraïment al final de les negociacions, Moll ha sostingut que "escriure la carta ha estat l'extorsió més gran que he patit. Alhora, ha afirmat que va tardar tres anys a interposar una querella perquè "tenia depressió, estava completament desmoralitzat i no podia pensar".

"L'engany ha estat seguir el consell dels meus amics i no dels meus assessors", va etzibar Moll, qui pel que fa als 2.340 milions de pessetes, ha considerat la quantitat una "misèria", de manera que preguntat per què el seu advocat havia manifestat que el preu era "el just", ha afirmat que el seu lletrat, Rafael Perera, "va actuar fora de criteri i va emetre una declaració absurda". En aquesta mateixa línia, ha destacat que el preu "havia de ser il·limitat en relació amb el que jo tenia", al que el fiscal li va preguntar "tot el del món?". "Estava valorat en 36.000 milions de pessetes", ha emfatitzat.

Moll justifica la seva querella en el fet que la immobiliària Alcàsser, que a començament dels noranta travessava dificultats econòmiques, va ordir una estratègia per obtenir el seu patrimoni, compost per 12 establiments i 9.000 llits repartits entre d'altres a Sa Coma, Muro, Palma i Jerez de la Frontera. Demà està previst que continuïn la prova testifical amb l'interrogatori de Jaime Moll, Salvador Moll, Luis Javier Quetglas, Rafael Ortiz, Antonio Moll, Vicente Autonell i Antonio Autonell.

Lo más leído

 1. 1

  Fran Rivera, entre la espada y la pared, mintió públicamente sobre la herencia de Paquirri

 2. 2

  David Prowse, el actor que interpretó a Darth Vader, muere a los 85 años

 3. 3

  PP-A ganaría con 2,5 puntos y 7 diputados sobre el PSOE-A y volvería a sumar mayoría con Vox y Cs, según un sondeo

 4. 4

  La Tierra viaja más rápido y está más cerca del centro de la galaxia

 5. 5

  10 errores históricos de la temporada 4 de The Crown