Actualizado 29/09/2009 18:21 CET

PGE.- L'Estat invertirà en 2010 un total de 544 milions d'euros a les illes, 130 milions més que aquest any

Sòcies destaca que es caracteritzen per la seva austeritat i per estar orientats cap a les polítiques socials i la despesa en medi ambient

PALMA DE MALLORCA, 29 Sep. (EUROPA PRESS) -

L'Estat destinarà en 2010 a les Illes Balears partides pressupostàries per valor de 544 milions d'euros, fet que suposa 130 milions d'euros més que els que va destinar en el present exercici. Del total, 217,3 milions d'euros corresponen a inversions directes, 200 milions d'euros a transferències de capital i, altres 127 milions d'euros a convenis per a la realització d'inversions.

Aquestes són les principals partides previstes per a Balears en el projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2010, que va presentar avui a Madrid la vicepresidenta segona del Govern i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, qui els va qualificar "d'adequats" per a l'actual moment econòmic, ja que se centren a combatre els efectes de la crisi sobre empreses i ciutadans i sentin les bases de la recuperació econòmica.

Un poc més tard, el delegat del Govern per a les illes, Ramon Socias, ha ofert una informació més detallada de les diferents partides que arribaran des de l'Estat a les illes durant el pròxim anys, i va exposar que els PGE es caracteritzen en aquesta ocasió per la seva austeritat i per estar orientats cap a les polítiques socials. Sense oblidar que les illes seran "de les poques Comunitats" que augmenten les seves inversions en medi ambient, amb 33 milions d'euros (+2).

A més dels 544 milions d'euros citats, es rebran altres quatre milions d'euros destinats a subvencionar el trànsit de mercaderies amb la península, altres 122 milions d'euros per subvencionar el trànsit aeri de passatgers, i 80 milions d'euros més per a la mateixa finalitat, però aplicada als qui optin pel trànsit marítim. Una quantitat, aquesta última que Balears compartirà amb les Canàries.

Un dels aspectes que ha destacat Sòcies en la proposta de PGE que ha elaborat el Govern, en el que toca a Balears, és que "augmenten" les inversions en infraestructures de transport, al que es dedicaran 150,24 milions d'euros, dels quals 102,6 milions es dedicaran a aeroports, amb un repunt del 5,2%; i altres 47,7 milions a ports, amb un increment del 7,7%.

Concretament, l'aeroport de Palma rebrà de l'Estat en 2010 un total de 58,6 milions d'euros; el d'Eivissa, 25,9 milions d'euros i, el de Menorca, altres 8,4 milions d'euros. Pel que fa als ports, el d'Eivissa obtindrà 13,7 milions d 'euros i, el de Palma, 11,6 milions d'euros. En general, es tracta d'uns PGE en els que es produeix una "baixada del pressupost ordinari, però un increment de la inversió", ha apuntat.

MÉS PROTECCIÓ SOCIAL

Sòcies també ha destacat que la proposta de PGE "augmenta la protecció social", ja que "un de cada dos euros es destinen a polítiques socials". Amb increments del 3,4% en la partida destinada a pensions mínimes, que puja a 309 milions d'euros, el que beneficiarà a 39.000 persones; i del 15,7% en les beques, que arribaran als 12,5 milions d'euros, que rebran 21.300 estudiants, 800 més que aquest any.

També es destinaran 2,6 milions d'euros a la dotació de places d'educació infantil --0 a 3 anys--, 30 milions d'euros a les ajudes per valor de 2.500 euros per naixement o adopció --de les quals es beneficiaran unes 12.000 famílies--, 12 milions d'euros per a habitatge --renda bàsica d'emancipació--, fet que suposa un 13% més que en 2009 i arribaran a 3.500 joves.

PROP DE LA XIFRA MÀGICA

Finalment, la remodelació i ampliació de l'Arxiu del Regne de Mallorca rebrà una partida d'1,1 milions d'euros. I, respecte a l'aplicació de la llei de dependència, Sòcies es va limitar a assenyalar que la dotació pressupostària en 2010 per a aquest apartat augmenta un 35,9 %.

El delegat del Govern ha recordat que el PP oferia la "xifra màgica" de 600 milions de pressupostos estatals per a Balears quan es debatia el nou model de finançament, que és progressiu. Pel que ha considerat que "ens podem trobar un cant en les dents si aquest any ja arribam als 544 milions" d'euros, perquè el tram fins a quan arribin a la seva "xifra màxima" --el que es preveu per a 2012-- serà menor.

Lo más leído

 1. 1

  El Gobierno propone limitar a 6 personas las reuniones y toque de queda a la 1.00 en Nochebuena y Nochevieja

 2. 2

  PharmaMar lanza un nuevo test PCR que permite detectar y diferenciar el Covid de la gripe

 3. 3

  Vox tacha de "irrelevante" o un "error tipográfico" que su programa de 2016 propusiera acabar con la educación especial

 4. 4

  Podemos quiere que se usen las multas de tráfico para pagar el carné de conducir a jóvenes sin recursos

 5. 5

  Asociación de militares lleva al Tribunal de Estrasburgo la jornada en las Fuerzas Armadas