PSIB, MÉS i Podem acorden formar govern a l'Ajuntament de Palma després de tancar el repartiment d'àrees

Publicado 14/6/2019 19:26:03CET
EUROPA PRESS

   PALMA DE MALLORCA, 14 Juny (EUROPA PRESS) -

   El PSIB, MÉS i Unides Podem han anunciat aquest divendres a Plaça de Cort que han arribat a un acord per formar govern a l'Ajuntament de Palma durant la legislatura 2019-2023 després d'haver tancat definitivament el repartiment d'àrees entre els tres partits, acord que arriba a un dia del ple de constitució del Consistori en el qual el líder socialista, José Hila, serà investit alcalde.

   En declaracions als mitjans, Hila ha explicat que Podem s'encarregarà finalment de gestionar les àrees de Justícia Social i Igualtat; Participació, Coordinació Territorrial i Govern Interior; i Model Productiu, després que la formació morada no acceptés en un primer moment la proposta socialista de regiduies i, així mateix, obrís una consulta a la militància sobre els possibles acords a Cort.

   "Els acords arriben quan arriben, cadascú té els seus processos, igual que MÉS i PSIB hem ratificat les bases en Assemblea, però ara això ja ha passat i ens hem pogut asseure tots una altra vegada amb una idea que és el que volíem", ha sostingut Hila.

   En la mateixa línia, el cap de llista de la formació morada a Palma, Alberto Jarabo, ha defensat que "tota negociació requereix un temps" i que aquest permet "matisar les propostes i contrapropostes" que estan damunt la taula.

   Així mateix, Jarabo ha reconegut que "hi ha hagut algun avanç significatiu respecte a la primera proposta del PSIB" de la distribució d'àrees. "Hem pogut completar algunes àrees que amb l'anterior proposta enteníem que eren insuficients", ha apuntat.

   Segons ha avançat Jarabo, "tot apunta" a que ell sigui el proper portaveu del partit a Cort i Sonia Vives, per la seva banda, encapçali la regiduria d'Igualtat i Justícia Social, "representant a les dones i els seus problemes".

   Pel que fa a la resta del repartiment, MÉS per Palma gestionarà durant la propera legislatura municipal l'àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat que portarà Neus Truyol i una 'macroàrea' de la mà de l'actual alcalde en funcions, Antoni Noguera, que inclourà Benestar Social, Cultura, Educació i Política Lingüística.

    El PSIB, per la seva banda, gestionarà Medi Ambient, Mobilitat, Infraestructures, Seguretat Ciutadana, Funció Pública, Sanitat i Consum, Hisenda, Turisme, Joventut i Esport, si bé no han precisat qui s'encarregarà de cadascuna.

"ÉS UNA GRAN OPORTUNITAT PODER TENIR UNA SEGONA LEGISLATURA D'ESQUERRES"

   Arribats a aquest punt, el líder de Podem a la ciutat ha declarat que "més enllà de les àrees", "allò que importa és defensar de forma conjunta el marc programàtic". "Al final s'ha consolidat una relació que genera estabilitat per a la ciutat", ha considerat Jarabo.

   En aquesta línia, durant la presentació de l'acord, Hila ha sostingut que "és una gran oportunitat poder tenir una segona legislatura d'esquerres", ja que, segons ha explicat, no passava "des de fa més de 30 anys". "No fallarem a la ciutadania que ha confiat en nosaltres", ha assegurat.

   En aquest sentit, Hila ha explicat que les polítiques que es duran a terme a Palma permetran una ciutat "de progrés, verda, sostenible, igualitària i justa", unes línies que "uneixen als tres partits" integrants.

   El cap de llista de MÉS - Estimam Palma, Antoni Noguera, ha apuntat, per la seva banda, que estan satisfets que s'hagi acordat un programa "valent" per a la ciutat i s'ha mostrat agraït que "s'hagin adoptat les línies verdes que MÉS hi havia marcat".

   "Materialitzarem projectes que hem iniciat en aquesta legislatura com, per exemple, finalitzar el bosc urbà, poder acabar les obres del passeig marítim i l'antiga presó. Són projectes per a una Palma moderna i europea que tindran una visibilització molt important", ha explicat Noguera.

UN PROGRAMA DE 150 MESURES

   Entre les mesures acordades per les forces de progrés a Cort es contempla construcció de 1.500 habitatges públics "de lloguer assequible", polítiques per actuar sobre els preus del mercat de lloguer, millorar les freqüències i connectivitat de la xarxa de l'EMT, i implantar "paràmetres de sostenibilitat humana i ambiental" respecte a l'arribada de creuers a la capital balear.

   Així mateix, també destaca l'increment de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) als habitatges buits de llarga durada o l'establiment d'un servei d'atenció social 24 hores per atendre a persones en situació d'emergència.

   L'acord també preveu la millora dels mitjans i recursos del servei de bombers de Palma, la reintegració del departament de recursos humans de Seguretat Ciutadana a l'àrea de Funció Pública i la incorporació de 100 nous efectius a la Policia Local.

   En matèria de mobilitat, el pacte programàtic incorpora la creació de nous aparcaments dissuasoris a l'entrada de Palma i la construcció d'aparcaments públics a la plaça Progrés, Plaça de Toros i Metge Josep Darder. També es preveu augmentar les zones ORA a barris amb dificultat d'aparcament i ampliar les zones 30 per descongestionar la ciutat.

   Altres propostes són l'establiment de percentatges mínims d'habitatge de lloguer assequible en noves edificacions o desenvolupar un estudi sobre la prostitució i tracta a Palma per plantejar solucions des d'una perspectiva "abolicionista" que persegueixi la demanda i protegeixi a la dona en situació de prostitució.