La Unitat de Mares de Palma, primera d'Espanya, rep avui a les seves primeres 10 internes acompanyades dels seus fills

Actualizado 14/1/2009 18:10:48 CET

Els reclusos en tercer grau s'incorporaran al CIS a partir del dilluns 26 de gener, a la seva tornada del permís de cap de setmana

PALMA DE MALLORCA, 14 de gener (EUROPA PRESS)

La Unitat de Mares de Palma de Mallorca, que és la primera de la seva categoria que obre a Espanya, va rebre avui a les seves primeres deu internes acompanyades dels seus fills, mentre que es troben pendents de trasllat altres quatre recluses del Centre Penitenciari de la capital balear, per a les que s'està preparant la documentació necessària perquè puguin ser transferides d'una instal·lació a l'una altra.

Així ho van manifestar a Europa Press fonts de la Direcció General d'Institucions Penitenciàries, que van precisar que, del total de 16 preses de la presó de Palma amb fills petits, una es troba pròxima a sortir en llibertat i una altra està pendent de judici i, a més, ja ha donat a conèixer la seva intenció de cedir al seu fill a la seva família, perquè sigui criat extramurs, de manera que tampoc serà traslladada.

Les primeres deu mares han estat traslladades sota custòdia a la nova unitat --pionera de les cinc que es preveu obrir en aquesta legislatura-- i van arribar al centre al llarg del demà, mostrant inicialment "estupefacció", tot i que es van veure "gratament sorpreses" al comprovar algunes novetats en les noves instal·lacions respecte al seu destí passat, sobretot, que es vegi el carrer des de les finestres.

Allà han estat rebudes per la sotsdirectora general de Tractament i Gestió Penitenciària, Concha Yagüe, que es troba des d'ahir a Palma, i qui les va orientar sobre les característiques de la Unitat de Mares. Yagüe romandrà encara diverses jornades al centre per col·laborar en la seva posada en marxa, ja que és una de les impulsores d'aquesta experiència i, anteriorment, va dirigir presons convencionals.

Les primeres mares que van arribar a la unitat van passar el control i l'assignació d'habitacions, per a a continuació prendre el seu primer menjar, al mig de la sorpresa que els provoca aspectes com que els habitacles siguin més grans que una cel·la, que poden obrir i tancar les portes per si mateixes, que a més són normals i no blindades. La curiositat es va estendre també als seus fills, perplexos davant del canvi, comenta Institucions Penitenciàries.

TERCER GRAU EN UNA SETMANA

Aquest centre, que comparteix un solar de 9.000 metres quadrats al polígon de Llevant de Palma amb el Centre d'Inserció Social (CIS), que també dirigeix Juan Fernando Díaz --exdirector de la presó de Palma--, té capacitat per a una vintena de recluses acompanyades per fills menors de tres anys d 'edat, i compte, entre d'altres particularitats, amb consulta de pediatria pròpia.

Per la seva banda, el CIS començarà a rebre als seus primers usuaris el dilluns 26 de gener, ja que s'hauran de dirigir a ell la meitat dels 117 reclusos en tercer grau que compte actualment el Centre Penitenciari de Palma, a la seva tornada del permís habitual de cap de setmana; mentre que la resta farà la mateixa operació una setmana més tard. En total, té capacitat per atendre a 300 usuaris, repartits entre 150 habitacions dobles dotades de bany.

Cal assenyalar que la unitat de mares de Palma és una de les pioneres de la seva classe en el món, i ella s'uniran altres quatre en diferents punts del país al llarg de la present legislatura, segons la 'Actualització del Pla d'Amortització i Creació de Centres Penitenciaris 2005-2012'.