Aprovat el procés de reallotjament dels veïns del poblat de Son Banya, que començarà a executar-se de manera immediata

Actualizado: miércoles, 2 abril 2008 21:35

Durant aquest any es treballarà en la reinserció sociolaboral dels veïns del poblat no vinculats al narcotràfic


PALMA DE MALLORCA, 2 Abr. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Palma va aprovar avui, amb l'abstenció del grup popular, el pla d'actuació anual i el procés reallotjo dels veïns del poblat de Son Banya, una iniciativa elaborada pel consistori des que va començar la present legislatura que pretén donar sortida a una situació que es va generar en 1970 amb la creació, de manera temporal, d'aquest poblat que va néixer amb la finalitat d'acollir a la població gitana resident a Palma.

Segons han informat a Europa Press fonts de l'Ajuntament de Palma, les directrius van ser ratificades a la reunió que van mantenir avui els membres del Patronat Albergue Son Riera, en què també participen entitats socials i veïnals i en què no s'han presentat objeccions "de calat" com per impedir l'execució del projecte.

Així, la iniciativa recull totes les línies d'actuació que es realitzaran sobre el poblat de Son Banya --basades en una sèrie de directrius generals-- i el pla d'actuació anual, sobre el qual cada any se n'aniran establint els objectius a seguir segons se'n vagin executant les actuacions.

Des del consistori van informar que per a aquest any 2008 el procés se centrarà en la reinserció laboral de les persones que no estan implicades en activitats vinculades al narcotràfic, amb la finalitat de normalitzar la seva reinserció. "Es treballarà amb les famílies que compten amb les condicions idònies per poder sortir primer del poblat" van informar.

REALLOTJAMENTS

Així, el projecte pretén reallotjar durant els pròxims anys a la ciutat als prop de de 500 veïns que viuen actualment en aquest poblat situat a les afores de Palma, que s'ha convertit en un dels majors punts de venda de droga de l'illa i que en els últims mesos ha estat sotmès a ferris controls policials.

El pla de l'Ajuntament, segons han informat, pretén portar a terme un procés de reallotjament "només per a les persones no vinculades al narcotràfic", de manera que s'emprendrà una important tasca per determinar qual és el percentatge dels residents que no es dedica a aquesta activitat i que seran els primers beneficiats de la iniciativa del consistori.

Alhora, les actuacions estan estretament lligades amb un pla social que s'executarà de manera paral·lela als desallotjaments, amb mesures de reinserció social i laboral. "Un dels eixos principals es basa a tancar les lligadures de dependència que hi ha entre els narcotraficants i la resta de la població de Son Banya. Cal tallar aquests llaços i anar realitzant un setge al món del narcotràfic" van sostenir les fonts.

Per a això, el pla preveu una interrelació entre l'Ajuntament de Palma, la Delegació del Govern, la Conselleria d'Habitatge i diverses entitats socials i administratives, ja que es pretén crear "una relació de confiança" entre el consistori i els veïns de Son Banya, intentant treballar "des de la perspectiva de la reinserció".

DESAPARICIÓ DEL POBLAT

En aquest sentit, la iniciativa recull accions que permetin dificultar l'activitat il·legal dels narcotraficants, amb l'objectiu de assolir com a fi últim la desaparició del poblat, tot i que no s'ha establert encara cap període d'actuació ja que es tracta, segons van dir, d'un tema "complicat i lent" que implica a mig miler de persones que viuen a Son Banya.

Per a això, van destacar com un dels eixos fonamentals l'actuació al costat de la policia, per delimitar la quantitat de veïns que viuen de la droga i els que romanen al marge d'ell. Una vegada s'hagin establert aquests límits, es començarà amb els reallotjaments dels veïns.

Sobre aquest punt, l'Ajuntament descarta reallotjar-los en blocs d'habitatges socials conjuntes, sinó que s'aposta per una dispersió "geogràfica" dels habitants del poblat per diferents barris de Palma, per evitar una reagrupació i que es pugui tornar a crear un entorn com el de Son Banya.

Els veïns serà reallotjats en habitatges socials de lloguer o de lloguer amb opció de compra i durant el seu procés d'adaptació s'intentaran oferir des de l'Ajuntament solucions a les necessitats dels reallotjats, com la seva participació en processos d'inserció laboral o mesures d'atenció i programes dels serveis socials.

FUTUR DEL POBLAT

Una vegada s'hagi reallotjat a la població de Son Banya, el pla també preveu derruir les construccions il·legals de la zona i vigilar el lloc perquè no puguin tornar-se a aixecar, ja que altres vegades s'han utilitzat la runa d'aquests enderrocs per tornar a posar en peu les cases. "Ha d'haver un control molt rigorós perquè no es torni a construir".

Sobre el futur dels solars en els quals s'assenta Son Banya, des de Cort van indicar que de moment no s'ha pres una decisió, ja que passarà a ser terra municipal i després s'avaluaran les necessitats d'infraestructures de la zona per veure qual seria la solució més indicada.