Els consumidors de vi podran accedir a informació on line sobre els caldos elaborats a les illes

Actualizado: martes, 22 diciembre 2009 16:57

PALMA DE MALLORCA, 22 Dic. (EUROPA PRESS) -

Els consumidors de les Balears podran accedir a informació sobre els vins autòctons mitjançant la realització de consultes on line a través d'internet, en una experiència pionera que s'enquadra dins del Projecte Secovib que impulsa el Govern, i que té com finalitat incorporar les noves tecnologies al sector vitivinícola.

Els primers resultats d'aquesta experiència pilot han estat presentats avui per les conselleras d'Agricultura i Pesca, Mercè Amer, i d'Innovació, Interior i Justícia, Pilar Costa, que van exposar que el Servei de Comptabilitat Vitivinícola de les Illes Balears (Secovib) consisteix a una aplicació informàtica posada a disposició dels treballadors el 2007 que ha estat millorada aquest any.

Així, mentre el sector vinícola "guanya competitivitat", segons va exposar Costa, els consumidors podran obtenir la informació relativa a una ampolla de vi produït a les illes fent consultes mitjançant un codi específic que figura en les ampolles. La resposta inclou la qualificació de l'afegeixi del vi amb denominació, el nombre d'ampolla, la ubicació de les vinyes productores, així com dades de la verema i l'embotellament.

El projecte té el suport dels dos Consells Reguladors i de diverses cellers, que han prestat les seves instal·lacions per instal·lar un nou sistema informàtic que permet automatitzar i gestionar en línia la 'traçabilitat' --seguiment del recorregut d'un aliment des dels inicis de la seva producció fins a la seva distribució-- del vi, així com la gestió comptable del negoci.

Segons va exposar Amer, es tracta d'una eina de treball "moderna i eficaç", a la qual se n'han anat sumant "moltes" cellers, perquè, suposa facilitar la comercialització dels caldos respecte a altres productes alimentaris, la qual cosa, constitueix una antiga reivindicació dels productors de les illes, i que la poden usar de manera gratuïta.

Totes dues conselleres van destacar el caràcter innovador de la iniciativa, així com el fet que Secovib s'ajusta totalment als requisits que estableix la Unió Europea en matèria de traçabilitat alimentària --Reglament (CE) núm.178/2002--, i garanteix una total transparència per als consumidors.

AVANÇ SANITARI

Aquest sistema finançat pel Pla Avança estatal també suposa un avanç davant dels problemes sanitaris, queixes de clients o errors de la producció, de tal manera, que l'empresari o distribuïdor pugui retirar els productes amb major rapidesa en cas de caldre. Tot i que a Balears no s'han donat casos de risc important amb vins produïts a les illes.

L'objectiu final que es marca Secovib, que és operatiu des de fa més d'un any en el subministrament de la informació sobre anyades, és convertir-se en una eina d'ús comú per a les 64 cellers vitivinícoles de les illes, així com per a tots els professionals i consumidors que precisin la informació que pot facilitar.