El Govern suprimeix els macroconcerts de la celebració del Dia de Balears i redueix el pressupost en un 25 %


Actualizado 24/2/2009 14:24:35 CET

El programa inclou activitats tan variades com un mercat d'agricultura ecològica, actuacions de pop rock català o concursos de fotografia

PALMA DE MALLORCA, 24 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha anunciat avui que ha eliminat els grans macroconcerts de les celebracions que tindran lloc entre els dies 26 de febrer i 8 de març amb motiu del Dia de Balears com a mesura d'austeritat davant l'actual situació econòmica, i ha reduït el pressupost de l'organització de l'esdeveniment en un 25 % respecte l'any passat, situant-se, així, en una despesa màxima de 543.000 euros.

En roda de premsa, el director general de Projectes de la Conselleria de Presidència, Francesc Gálvez, va detallar que l'any passat es va realitzar una inversió de 725.000 euros i que per al present, tot i que està aprovada una quantia de 543.000 euros, l'encàrrec de la gestió a Fires i Congressos de Balears s'ha realitzat per un total de 453.000 euros. Tot i això, ha remarcat que les celebracions mantindran la seva "dimensió" i haurà tant mercats d'artesania, agricultura ecològica i tradicions com diferents activitats culturals o esportives.

En aquest sentit, ha apuntat que els mercats que s'instal·lin de 12.30 a 22.00 hores a la plaça mallorquina de la Drassana i Passeig Sagrera entre el 26 de febrer i l'1 de març ja no tindran un caràcter medieval sinó que buscaran ressaltar les tradicions i identitat cultural de les illes. Així, haurà un espai dedicat a l'artesania -amb demostracions i venda de productes artesans-, un altre d'agricultura ecològica -on es podran adquirir elaboracions que comptin amb aval ecològic- i un de tradicions -on es realitzarà una exposició i demostració d'oficis tradicionals-.

'CONGRÉS INTERNACIONAL 1959, DE COTLLIURE A FORMENTOR'

Tot i això, un dels esdeveniments més importants que es desenvoluparà durant aquests dies serà el 'Congrés Internacional 1959, de Cotlliure a Formentor', organitzat per la Societat Estatal de Commemoracions Culturals, que es desenvoluparà divendres i dissabte a l'auditori del Caixa Fòrum i diumenge a l'edifici de Sa Riera. Gálvez va posar èmfasi en què serà un acte obert al públic i va avançar que una de les activitats que es desenvoluparà, a més de les conferències o xerrades, serà un recital de poesia en homenatge a Antonio Machado, que tindrà la participació de destacats autors.

El programa també preveu diversos actes institucionals com la lliura de les medalles d'or de les illes i dels premis Ramon Llull, en un acte que serà presidit pel president del Govern, Francesc Antich, i que es desenvoluparà a partir de les 20.00 hores al Auditòrium de Palma. L'acte s'acabarà amb una actuació del Quartet Balear de l'Orquestra Simfònica de la comunitat, i amb un recital a càrrec de Concha Buika.

A més, l'endemà, el dissabte 28 de febrer, tindrà lloc un acte commemoratiu al Parlament, en què la presidenta de la Cambra, Maria Antònia Munar, farà un discurs institucional.

ACTIVITATS PER FOMENTAR LA PARTICIPACIÓ

D'altra banda, es realitzarà un gran nombre d'activitats de temàtica molt variada amb l'objectiu que tota la població balear participi. Així, es desenvoluparan marxes cicloturístiques, concursos de tir olímpic i tir amb fonda, trofeus de petanca O certàmens de fotografia.

Alhora, haurà concerts de jazz i de pop rock català amb grups autòctons de les quatre illes com Oprimits, Barrumbada, El Viarany, Grollers, Es Reboster o Anegats. D'altra banda, hi haurà tallers de 'siurells', xeremiers i castellers, i 'trobades de glossadors'.

La 'XIX Trobada de Casas i Centres Regionals' es desenvoluparà a la zona del Moll Vell de Palma des del dia 27 de febrer a 1 de març. Entre les activitats més destacades que es realitzaran a la resta d'illes està el 'Torneig de la Concòrdia' de Menorca, l'exposició '30 anys del Consell d 'Eivissa' o la mostra de ball tradicional de Formentera.

Seguint la política d'estalvi, el director general ha remarcat que el programa de les festes també s'ha editat d'una "manera més senzilla" per economitzar costos i que està fet en paper ecològic.