Innova.- Turistec inaugura la seva nova seu al Parc Bit amb la intenció de contractar al voltant de 1.000 treballadors

Actualizado: jueves, 9 julio 2009 20:24

PALMA DE MALLORCA, 9 Jul. (EUROPA PRESS) -

El clúster de tecnologies de la informació i la comunicació aplicades al turisme, Turistec, va inaugurar avui el seu nou edifici ubicat al Parc Bit de Palma, amb la intenció de contractar al voltant de 1.000 treballadors a Balears a l'àmbit de les noves tecnologies.

Així, aquest clúster, que agrupa més de 60 companyies dedicades a la producció de solucions tecnològiques en el sector turístic i en què estan integrades altres 20 organismes públics, com el Govern, la Fundació Universitat-Empresa i Sa Nostra, pretén expandir-se a Llatinoamèrica, sobretot, a Xile, i a l'Europa de l'est i Europa Occidental.

Concretament, ocuparà unes oficines de 200 metres quadrats cedides pel Parc Bit en les quals treballaran 15 professionals entre gestors, tècnics i personal administratiu, i en les que també s'han instal·lat el Clúster Audiovisual de les Balears i el Departament de Turisme de la Fundació IBIT.

El president de Turistec, Mariano Sacristán, es va reunir el passat 20 de maig amb el president del Govern, Francesc Antich, a qui ha plantejat la posada en marxa d'un pla conjunt, amb la finalitat de contractar a al voltant de 1.000 treballadors amb qualificació alta en matèria turística i de noves tecnologies, tenint en compte que aquest clúster pot ser "receptor de treball estable" en un futur.

Durant la inauguració de la seu de Turistec, el conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, ha destacat la creació del laboratori d'R+D+I, anomenat 'TurisLAB', nascut gràcies al conveni de col·laboració signat a finals del 2008 entre la Fundació IBIT i el clúster, amb l'objectiu de desenvolupar projectes de tecnologies de la informació i comunicació en el sector turístic.

Així, va detallar que TurisLAB posa a disposició de les empreses de tecnologia aplicada a l'àmbit turístic "l'experiència i coneixements adquirits pel departament de turisme de la Fundació IBIT al llarg de 10 anys d'existència".

D'aquesta manera, Manera ha assenyalat que el TurisLAB pretén promoure el desenvolupament de projectes d'R+D+I de concurrència competitiva en consorci amb empreses de Turistec, a través de convocatòries a nivell regional, nacional o europeu, així com col·laborar amb grups d'investigació de la UIB per traspassar els resultats de l'àmbit acadèmic al sector dels empreses TIC, a través de la incorporació de becaris i perfils investigadors en els projectes de TurisLAB.

"PORTA D'ENTRADA AL MERCAT LABORAL"

"Aquesta activitat obre una porta d'entrada al mercat laboral als investigadors, els qui poden aportar la R+D+I a les empreses que participen en els projectes de TurisLAB", ha assenyalat, i alhora ha destacat que TurisLAB busca convertir-se al centre tecnològic de referència d'R+D+I en TIC per a les empreses del clúster Turistec.

Després de la inauguració, es va aprovar la memòria d'activitats del 2009, entre les quals destaquen el Projecte Caval, que consisteix a la definició, desenvolupament i integració de solucions tecnològiques per a la tecnificació de la cadena de valor del sector del turisme, sent a data d'avui les principals línies de treball d'aquesta iniciativa les fitxes d'hotel; la gestió dels retards en taxi, trànsfer i rent a car i informació de vols a temps real.

Un altre dels programes que s'han portat a terme aquest any i, en aquest cas, per segon any consecutiu, és l'anomenat FORTT (Formació en Tecnologies Turístiques), que incideix en la capacitació professional de tots els perfils de la cadena de valor de la indústria turística (des del productor de solucions TIC a l'usuari final de les mateixes) i en l'adequació d'objectius a llarg termini, de manera que les accions formatives estiguin alineades amb el Pla Estratègic TIC-Turisme Illes Balears (2008-2011) i Horitzó 2020/Turisme 2020.

Alhora, Turistec ha posat en marxa el Projecte QUASAR, amb la finalitat de millorar la qualitat turística, mentre que també s'han portat a terme en els últims mesos unes missions de prospecció a Xile, on [Turistec] projecta la construcció del primer Centre d'Innovació en Turisme del país sud-americà. Així, el clúster pretén pilotar des d' aquest centre l'expansió futura al continent americà.

D'altra banda, durant l'Assemblea també s'han presentat les noves versions del catàleg i el mapa de solucions TIC-turisme, que es tracta d'un complet inventari de 115 solucions tecnològiques per al sector turístic elaborades per les empreses que formen Turistec.

Durant l'esmentada reunió celebrada el 20 de maig, Sagristà ha manifestat que perquè el clúster pugui contractar a 1.000 treballadors, l'executiu autonòmic ha de fer aportacions econòmiques a Turistec, així com aconseguir que arribin a Balears projectes relacionats amb la producció i implantació de les noves tecnologies en el sector turístic, amb l'objectiu que puguin ser desenvolupats pels nous treballadors.

D'aquesta manera, Turistec considera que si l'arxipèlag rep aquests projectes, el clúster podrà formar als treballadors que contracti mitjançant aquestes iniciatives locals, el que permetrà que a mitjà termini aconsegueixin que la seva ocupació es converteixi en estable, permetent així l'expansió internacional del clúster.

Turistec, que es va constituir el passat 13 de desembre del 2007 amb el suport del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, ofereix solucions de noves tecnologies de la informació a empreses hoteleres, agents de viatges, rent a car, restauració i hostaleria, aeroports, transport, clubs de golf, activitats nàutiques, oci i cultura, així com promoció turística institucional.

Actualment, és el principal clúster de tecnologia turística espanyol i un referent a nivell europeu, tenint en compte que el programari produït a Balears gestiona a tot el món 500.000 places hoteleres i milions més a través de portals web; més de 50.000 amarratges, 20 companyies aèries i 20 aeroports internacionals.