Spanair envia avui als sindicats la seva última proposta pels trasllats que serà votada aquesta tarda pels treballadors


Actualizado 18/8/2009 14:18:55 CET

Els sindicats subratllen que han passat d'un "pessimisme profund" a veure que "sí cap la possibilitat d'un acord" després d'"augmentar-se" les condicions econòmiques

PALMA DE MALLORCA, 18 Ago. (EUROPA PRESS) -

La Direcció de Spanair enviarà avui als sindicats la seva última proposta que "augmenta" les condicions econòmiques per al trasllat dels 480 treballadors de Serveis Generals de Palma a Barcelona, de manera que millora tant els sous dels qui s'acullin als trasllats (actualment cobren entre 850 i 1.100 euros), com les indemnitzacions d'aquells que decideixin rescindir voluntàriament els seus contractes i que, fins ara, només superaven els 20 dies per any treballat durant 12 mensualitats, que és el mínim marcat per la Llei.

Així, aquesta proposta serà valorada i votada aquesta tarda pels treballadors de Spanair de Palma en una assemblea, que es farà a partir de les 18.30 hores a la seu de CCOO de la capital balear, de manera que si l'accepten, es posaria fi a la vaga indefinida, que celebren des del passat 7 d'agost cada dilluns i divendres. En cas contrari, decidien ampliar la vaga a cada dia de la setmana durant les 24 hores, amb la finalitat de pressionar a l'aerolínia.

En aquest sentit, la Direcció General de Treball del Ministeri estarà pendent al que decideixin els treballadors, tenint en compte que al llarg del dia d'avui o com més tardar demà al matí i, en el cas que no hi hagi acord, s'ha de pronunciar sobre si accepta o rebutja la proposta dels sindicats, avalada pel Govern, de prolongar durant un període màxim de sis mesos els trasllats a Barcelona, que es portaran a terme a partir del 15 de setembre en tres tandes.

Tot i això, tot apunta que finalment, haurà acord, tal com ha assenyalat a Europa Press el secretari d'Acció Sindical del Sector Aeri de CCOO, Jorge Carrillo, qui ha destacat els "avenços molt importants" que hi ha hagut a la reunió mantinguda ahir entre les 10.30 i les 14.00 hores en la Direcció General de Treball entre la Direcció de Spanair i els sindicats.

Concretament, en aquesta reunió el director de Recursos Humans de Spanair, Héctor Sandoval, el responsable de Relacions Externes de la companyia, Jordi Juan, i l'advocat de la mateixa, Jordi Puigo, van presentar als secretaris d'Acció Sindical d'UGT i CCOO, Fernando Gallego, i Jorge Carrillo, respectivament, una proposta que millorava les condicions inicials.

Durant la reunió, a la qual també va assistir la responsable del Sector Aeri de CCOO a Balears, Carmen Díaz de la Jara, els representants sindicals van presentar al seu torn una "contraproposta" que millora encara més, tant els salaris dels qui es traslladen, com les indemnitzacions dels qui rescindeixen els seus contractes. Així, els sindicats sempre han defensat fins ara que les indemnitzacions havien d'arribar als 35 dies per any treballat, tal com es va acordar a l'ERO.

Carrillo ha apuntat que la Direcció de l'aerolínia encara no els ha enviat, via correu electrònic, l'última proposta que, segons va detallar, consistirà en un "text articulat", amb la finalitat d'"evitar malentesos", si bé ha precisat que "cabria la possibilitat de fer algun retoc per aclarir algun punt plantejat per l'empresa".

"Després de la reunió d'ahir, hem passat d'un pessimisme profund a veure que sí cap la possibilitat d'un acord, de manera que la nostra visió en aquest moment és bastant més optimista del que era fa quinze dies, a causa que hi ha hagut moviments importants per part de la Direcció de Spanair", va recalcar el secretari d'Acció Sindical del Sector Aeri de CCOO, qui ha remarcat que l'acord no només és important per als treballadors, sinó també per al futur de la pròpia aerolínia, que ara mateix és "complicat".

POSTURES "BASTANT PRÒXIMES"

"Hi ha hagut un acostament de les postures per les dues parts que estan bastant pròximes", ha remarcat ahir la presidenta del Comitè d'Empresa, Eva Marín, qui ha destacat que avui "es resoldrà tot" i ha afegit que està "bastant a prop" la desconvocatòria de la vaga, sempre que s'assoleixi un acord, que respongui a les reivindicacions dels treballadors, els trasllats dels quals a Barcelona estan previstos a partir del 15 de setembre en tres tandes.

En el cas que hi hagi un acord, Carrillo ha informat que una vegada signat, els treballadors sol·licitaran a la Direcció General de Treball la suspensió de la sol·licitud d'ajornament dels trasllats, retirant així la seva petició perquè es prolonguessin durant un termini màxim de sis mesos, de de cara que les negociacions derivessin en un ERO.

Per la seva banda, fonts de la companyia van destacar a Europa Press que la reunió d'ahir ha estat "positiva, ja que s'ha aconseguit avançar", si bé han indicat que la Direcció de Spanair està "a l'expectativa" del que decideixin avui els sindicats, una vegada que rebin l'última oferta de l'aerolínia, pel que van dir que s'està "més a prop que mai de tot", tant de l'acord definitiu, com d'un possible desacord, que suposaria ampliar la vaga indefinida a cada dia de la setmana.

El passat 23 de juliol va començar el termini d'un mes perquè els treballadors comuniquin a la companyia si decideixen traslladar-se a Barcelona o rescindeixen el seu contracte. Concretament, Spanair s'ha marcat tres fases en aquest procés, de manera que un 30 % dels 382 treballadors de Palma que, segons l'empresa, són els que se'n van a traslladar i no 480 com sosté el Comitè d'Empresa, començarà a treballar en la T1 del Prat a partir del 15 de setembre, mentre que un altre 30 % ho farà a partir de l'1 de març del 2010.

Alhora, un altre 30 % ho farà a mitjans del 2010, si bé la data exacta d'aquesta tercera fase es fixarà en funció de la disponibilitat del nou hangar de Spanair a l'aeroport del Prat. Respecte al 10 % restant, se n'anirà traslladant en cadascuna de les fases en funció de les necessitats i logística de la companyia.