La Unitat de Trastorns Alimentaris de Son Dureta ha atès 1.700 casos de bulímia i anorèxia des de la seva creació

Actualizado: miércoles, 20 mayo 2009 19:51

PALMA DE MALLORCA, 20 May. (EUROPA PRESS) -

La Unitat de Trastorns Alimentaris de Son Dureta, que acaba de complir 10 anys des de la seva posada en funcionament, ha atès des d'aleshores prop de 1.700 casos d'anorèxia i bulímia, dues malalties que afecten entre el 0,5 i l'1% de les dones d'entre 12 i 24 anys, i de l '1 a l'1,5% d'aquest col·lectiu, respectivament.

Així ho ha assenyalat avui la psicòloga clínica de la UTCA, María Carrera, durant la visita que ha fet avui a la unitat el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, acte en el qual ha apuntat que cada any s'atenen més de 130 casos nous dels dos trastorns, que solen presentar-se, en el cas de l'anorèxia, a partir dels 14 anys i al de la bulímia, des dels 15 o 16.

Tal com ha recordat, l'agost de 2002 el Servei Balear de Salut (Ib-Salut) va assumir l'atenció global d'aquests pacients, que es realitza mitjançant l'hospitalització, l'assistència a l'hospital de dia i les consultes externes. En concret, la Unitat disposa de vuit llits per a pacients ingressades a Son Dureta i d'entre 10 i 12 places com a hospital de dia, mentre que en el cas dels menors de 14 anys, aquests són derivats de pediatria si pateixen símptomes de trastorns alimentaris.

La doctora ha concretat que l'anorèxia és una alteració greu del comportament alimentari que es caracteritza pel rebuig a la ingesta d'aliments. Les persones que pateixen aquesta malaltia també recorren altres mitjans -utilització de purgues, provocació de vòmits i exercici físic excessiu- per perdre pes, un fet que provoca una desnutrició progressiva.

En canvi, la bulímia és un desordre alimentari causat per l'ansietat i per una preocupació excessiva pel pes corporal i l'aspecte físic. Els malalts que pateixen aquest desordre alimentari solen alternar períodes on mengen de manera compulsiva amb dietes radicals, associades amb vòmits i ingesta de medicaments, sobretot laxants i diürètics, va especificar sobre aquesta qüestió.

Alhora, ha explicat que la unitat ha atès a pacients amb trastorns alimentaris no especificats, és a dir, que no compleixen tots els paràmetres propis de l'anorèxia i la bulímia, com la vigorèxia, relativa a persones que rendeixen un excessiu culte al cos. També va esmentar la ortorèxia, trastorn derivat de l'obsessió per menjar tot sa, tot i que ha assenyalat que aquest no s'ha tractat mai en la unitat sinó que sobretot es produeix als Estats Units.

Per la seva banda, el conseller ha manifestat que l'estada hospitalària mitjana d'un pacient amb trastorns alimentaris és d'aproximadament un mes, tot i que també es troba la fase ambulatòria en què es pretenen recuperar els hàbits alimentaris normals. Així, ha manifestat que la unitat de Son Dureta és un recurs terapèutic que "continua calent" per atendre a aquestes afectades.

COM DETECTAR ELS TRASTORNS

Les pacients que pateixen trastorns alimentaris per anorèxia sol tenen horaris irregulars a l'hora de menjar, eviten les menjades familiars, i comencen a tenir símptomes d'hiperactivitat, pèrdua de la menstruació, aïllament social i excessiva preocupació pels estudis, entre d'altres.

Per detectar els casos de bulímia cal comprovar l'estat de les neveres on viuen, que generalment estan buides. Alhora, presenten dolors de panxa, coll i estómac. La bulímia és un trastorn alimentari que pot passar més desapercebut.

En concret, el treball de la unitat ho desenvolupen una vintena de professionals, entre els quals es troben dos psiquiatres, dos psicòlegs, vuit diplomats en infezrmeria, sis auxiliars d'infermeria, un endocrinòleg i una auxiliar administrativa.