Actualizado 29/09/2009 18:29 CET

AMPL.- La Conselleria de Salut distribuirà 185.000 vacunes durant la campanya de vacunació de la grip estacional

La vacunació començarà aquest dijous i durarà fins al 6 de novembre

PALMA DE MALLORCA, 29 Sep. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut i Consum distribuirà a Balears 185.000 vacunes durant la campanya de vacunació de la grip estacional, que arrencarà aquest dijous, 1 d'octubre, i durarà fins al 6 de novembre, avançant-se 15 dies respecte a anys anteriors, amb la finalitat d'iniciar a continuació la campanya de vacunació contra la grip A, de manera que no coincideixin en el temps.

Així ho ha informat avui el director general de l'Ib-Salut, Josep Pomar, en roda de premsa, on va detallar que 150.000 dosis es dispensaran a Mallorca; 20.000 a Eivissa i Formentera; i 15.000 a Menorca, amb un cost total de 1.076.242 euros.

Segons ha assenyalat Pomar, qui va estar acompanyat de la responsable de la campanya de vacunació, Eugenia Carandell, l'objectiu és cobrir "al màxim" als col·lectius de risc per reduir els contagis. Un dels grups de risc més nombroses són els més grans de 65 anys, que en tot Balears hi ha censats 143.001. L'any passat es van vacunar a Balears 133.151 persones -109.224 a Mallorca, 15.037 a les Pitiüses i 8.890 a Menorca-. Aquest any, la Conselleria ha augmentat la població considerada de risc, passant de 139.738 persones el 2008 a 147.749. A més, té previst enviar 20.478 missatges curts d'avís.

Així, Pomar ha recordat que a més dels més grans de 65 anys es consideren grups de risc les persones residents en geriàtrics o clíniques; els adults i nens amb malalties cròniques relacionades amb el sistema pulmonar i cardíac, o que pateixen diabetis i malalties renals; les persones immunodeprimides; i les dones embarassades a partir de la 14 setmana de gestació. També es recomana la vacunació al personal sanitari, cuidadors de malalts, policies, mestres, bombers, i agents de protecció civil.

XARXA SENTINELLA

Pomar ha explicat que aquest any la xarxa sentinella de la grip està integrada per 33 centres de salut: 27 a Mallorca (12 a Palma i 15 a la Part Forana), 3 a Menorca i 3 a Eivissa, des d'on es comuniquen els casos de contagis de pacients a la Direcció General de Salut Pública, de manera que permet fer un seguiment de l'evolució de la grip entre la població i aplicar les mesures preventives i assistencials necessàries.

Així, l'Ib-Salut ha posat en marxa una nova campanya preventiva per recordar a la població -de risc- sobre la necessitat que es vacunin, consistent en la inserció d'anuncis en premsa escrita i ràdio. A més, ja s'han distribuït 1.100 cartells informatius en els centres de salut i unitats bàsiques.

Finalment, Pomar va incidir que si es té la grip la cosa més recomanable és fer repòs, beure molt líquid (aigua i sucs), i prendre antitèrmics. En qualsevol cas, el malalt no deu autoadministrar-se antibiòtics, ja que al tractar-se d'un procés víric no són eficaços. Finalment, a fi de frenar la transmissió del virus és important extremar les mesures higièniques com rentar-se les mans amb freqüència o tapar-se la boca al tossir.