17 de febrer de 2020
 

Avui entra en vigor la instrucció que elimina el filtre polític en les denúncies dels agents de medi ambient

Actualizado 14/11/2008 19:27:05 CET

La disposició està avalada per un informe de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma

PALMA DE MALLORCA, 14 de novembre (EUROPA PRESS)

Avui va entrar en vigor la instrucció de la Conselleria de Medi Ambient que elimina el filtre polític en la tramitació de denúncies ambientals per part del Cos d'Agents de Medi Ambient. Es tracta d'una instrucció que ha estat negociada amb les organitzacions sindicals i té l'acord de la majoria d'elles.

En un comunicat difós avui, la Conselleria de Medi Ambient va assenyalar que la instrucció, al contrari de la vigent durant la passada legislatura, quan totes les denúncies dels agents passaven pel secretari general de la Conselleria, elimina el filtre polític i habilita funcionaris jurídics com tècnics instructors que decidiran si en les denúncies hi ha indicis de delicte i, per tant, si es remeten a la Fiscalia o a altres instàncies administratives en funció de la matèria denunciada.

En concret, haurà un tècnic instructor per cada matèria denunciada i segons la direcció general que correspongui. Si la denúncia és urbanística, serà enviada als Consells Insulars, i si és una infracció de Costes, serà enviada a la Demarcació de Costes de l'Estat.

La instrucció del departament dirigit per Miquel Àngel Grimalt s'ha adoptat en funció d'un informe de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma que explica, en el seu apartat quart, que fa falta diferenciar "entre l'obligació que té qualsevol funcionari públic de denunciar si té notícia d'un delicte i la potestat d'autoorganitzar-se, aspecte que correspon a cada administració pública".

"Precisament" -continua l'escrit-, "per la necessària col·laboració amb el Ministeri Fiscal, en aquest cas es determina que les denúncies realitzades pels agents de Medi ambient s'han de centralitzar en la Conselleria".

Mentrestant, en l'apartat cinquè, l'informe afirma: "No podem oblidar que no és competència dels agents de Medi Ambient la qualificació jurídica dels fets que es denuncien". I per acabar, explica també que els agents "a títol personal poden denunciar els fets que consideren delictius, però si ho fan en qualitat de funcionaris de la Comunitat, deuran subjectar-se a les normes de procediment de l'Administració Autonòmica".

D'altra banda, el funcionari instructor mantindrà informats als Agents de Medi Ambient de la tramitació de les denúncies que hagin presentat.

Lo más leído

 1. 1

  Cómo activar el modo oscuro de WhatsApp para Android

 2. 2

  Vox lleva al Pleno del Congreso la salida de las Fuerzas Armadas de los militares de 45 años

 3. 3

  Rocío Flores pone rumbo a 'Supervivientes' entre lágrimas

 4. 4

  En prisión por abusar de un menor con discapacidad en un baño de Santander

 5. 5

  Ana María Aldón y Hugo Sierra ponen rumbo a 'Supervivientes'