Expedienten vuit tècnics del control aeri de Palma i condemnen dos per no assistir a uns cursos de formació

Actualizado 16/6/2008 20:18:33 CET

PALMA DE MALLORCA, 16 de juny (EUROPA PRESS)

El cap de divisió de Recursos Humans de la Direcció de les Balears de Navegació Aèria ha expedientat a deu tècnics del centre de control de Palma, a alguns d'ells per no acudir a uns cursos de formació i a altres per si assistir, dels quals vuit han estat absolts en tres jutjats mentre que els altres dos treballadors han estat condemnats per un jutge diferent.

Així ho va assenyalar a Europa Press el secretari general de la Federació de Sindicats Aeronàutics Independents (FSAI), Antonio Páez, qui va explicar que el personal afectat, per no haver assistit als cursos per no deixar desatès el servei de navegació aèria han estat expedientats, mentre que als quals sí van participar en les classes deixant de prestar el seu treball, també els va ser obert un expedient.

Per aquest motiu, Páez va manifestar que els tècnics i enginyers del servei de Gestió Centralitzada d'Instal·lacions de Navegació Aèria (GCI) "ja no saben què fer per complir amb les seves obligacions laborals i amb el compromís de seguretat del trànsit aeri que estan obligats". Tal com va explicar, aquest col·lectiu cobreix el servei les 24 hores els 365 dies de l'any en tres torns diaris, amb dos components per torn.

En concret, aquest personal, anomenat ATSEP, és el responsable d'aconseguir que els múltiples i diferents sistemes per al desenvolupament del control del trànsit aeri i de la navegació aèria -radars, equips i sistemes de comunicacions terra/terra i terra/aire, sistemes d'enllaços i distribució de dades i informació aeronàutica, energia i climatització- prestin aquest servei en "perfectes" condicions i gestionen la seva reposició immediata quan algun d'ells deixa d'operar adequadament.

"La formació d'aquest personal és fonamental per adquirir la competència necessària i així desenvolupar adequadament les seves funcions", van agregar des de FSAI, els qui van apuntar que degut a la constant innovació tecnològica han de dedicar "gran quantitat d'hores" a aquest fi, a més d'atendre el seu treball, respectant-se els descansos entre jornades que específicament la legislació estableix per al personal aeronàutic terrestre.

El sindicat va recordar que el cap de RH els va convocar a un curs, sense suficient antelació, i al no assistir els va expedientar i després els va sancionar. En concret, de les 12 persones convocades, dues d'elles representants sindicals d'UGT, el dia que havien d'acudir al curs aquest dia estaven de permís sindical i van ser expedientades però no sancionades. Vuit d'elles aquest dia estaven en els seus dies i jornades de descansos i van ser expedientades i sancionades.

Mentrestant, dues d'elles aquest dia estaven de servei en solitari en el GCI i per no deixar-lo desatès, no van acudir al curs i van ser expedientades i sancionades i confirmades judicialment les seves sancions. El mateix curs s'impartia en dos dies diferents, tot i que el responsable de RH "ho va planificar de tal manera que els va convocar el dia que tenien servei, podent-lo haver fet al revés coincidint així amb el seu dia de descans".

VUIT PERSONES EXCULPADES

Contra tots els expedients disciplinaris es va presentar demanda davant dels òrgans Judicials competents, dels quals tres van exculpar a les vuit persones que no van assistir al curs a l'estar en les seves jornades i dies de descans, però un altre va condemnar a les dues persones que estaven de servei el dia del curs i que no van voler abandonar el seu lloc de treball i deixar desatès el servei.

Després, un altre treballador convocat a un altre curs coincident en el seu moment de servei, i coneixent aquestes sentències, va decidir abandonar el seu lloc de treball i assistir al curs, -pensant que els seus dos companys que van fer el contrari van ser expedientats- i el mateix Cap de RH que havia expedientat a aquells per no acudir al curs i no haver deixat abandonat el servei va expedientar a aquest treballador per acudir al curs i deixar abandonat el servei.