Actualizado 11/06/2008 21:59 CET

Gairebé tots els pescadors de les Balears secunden l'atur convocat per la Federació Nacional de Confraries

PALMA DE MALLORCA / EIVISSA, 30 de maig (EUROPA PRESS)

Gairebé el cent per cent dels pescadors de les Balears secunden entre avui i demà la vaga del sector a la qual van ser cridats des de la Federació Nacional de Confraries. Entre ells es troben els de la Confraria de Pescadors d'Eivissa, patró més gran de la qual, Emilio Benítez, opinió que aquests dies d'atur suposen una "solidaritzación" entre pescadors de manera que des d'ahir i fins demà tota la flota estarà amarrada.

L'objectiu d'aquestes protestes per part dels pescadors respon, segons va comentar a Europa Press, a una sol·licitud de mesures a l'Administració a la qual aquests professionals reclamen una solució per la problemàtica suscitada per l'augment del preu del combustible. Un assumpte sobre el qual Benítez va destacar "demanem un rebaixa en el preu si és possible".

Les repercussions d'aquestes vagues desembocaran en un atur en el comerç, a causa que se suspendrà l'activitat de les llenques. Alguna cosa que, per al patró més gran, afectarà als consumidors ja que no haurà proveïment de peix.

Aquesta iniciativa, segons va esgrimir Benítez, no afavoreix al sector però és una mesura perquè l'administració s'involucri de manera efectiva sobre aquesta qüestió. Finalment va matisar que els pescadors de la confraria d'Eivissa sortiran a pescar aquest divendres tot i que en l'àmbit nacional s'emprèn una vaga indefinida.

SITUACIÓ A MENORCA

Mentrestant, alguns pescadors de les confraries de Ciutadella i Fornells han començat avui a Menorca a fer vaga en protesta per l'increment del preu del carburant. A Ciutadella, només cinc embarcacions de la confraria han sortit aquest matí a la mar. A Fornells, dos pesquers s'han quedat amarrats, tot i que es preveu que demà siguin més els que optin per no sortir a pescar.

En canvi, l'activitat de la confraria de Maó era avui l'habitual perquè cap dels seus pescadors s'ha unit a la vaga. Des d'aquesta confraria asseguren que la temporada pesquera va malament i que ara no és moment de quedar-se a terra perquè encara no se sap l'efecte que pot tenir aquesta protesta.

A Fornells, els pescadors s'han reunit aquest migdia. A falta d'unanimitat, la confraria com a tal no fa vaga, tot i que ha donat llibertat als seus pescadors perquè, si volen, s'uneixin a ella a títol individual. El seu patró més gran, Aleix Riera, estarà en vaga demà, tot i que sol demà. Assegura que ho fa per solidaritat amb els companys, però que no és possible deixar el treball més temps perquè "les xarxes estan en el mar i les captures estaran mortes" si no es recullen a temps.

A Ciutadella, la majoria dels pescadors estaran avui i demà en vaga. Com a Fornells, poden decidir personalment si secundar-la o no, donada la varietat de tipus d'embarcacions. La confraria es va reunir ahir a la nit. En un comunicat posterior, assegurà que tots els seus membres estan "en contra de la desmesurada i irracional pujada dels carburants".

La pujada del preu del gasoil afecta sobretot aquells pescadors que fan servir embarcacions amb motors de molta potència, entre mil i dos mil cavalls. Consumeixen més i, per tant, la despesa en combustible és més gran.