Actualizado 17/04/2009 20:23 CET

Jaume Garau proposa crear una comissió de seguiment de la residència Crist Rei per evitar noves negligències

L'IMAS ha inspeccionat aquest matí el centre i el resultat de la visita es coneixerà la setmana que ve

PALMA DE MALLORCA, 17 Abr. (EUROPA PRESS) -

El conseller insular de Benestar Social, Jaume Garau, va proposar avui que es creu una comissió avaluadora dirigida fer un estudi i un seguiment periòdic de la residència Crist Rei d'Inca i d'altres similars, de la qual han de formar part Govern, Consell de Mallorca, Ajuntament i familiars, amb l'objectiu d'evitar actuacions negligents per part dels responsables dels centres.

El també president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) ha advocat per la posada en marxa d'aquest organisme després que fossin detingudes i després posades en llibertat amb càrrecs la directora del geriàtric inquer i la cap d'infermeres, als qui se'ls imputen presumptes delictes contra la integritat moral, falsedat en document oficial i contra la salut pública, amb diferents graus d'implicació, per suposats maltractaments efectuats contra usuaris del centre.

En un comunicat difós avui, el Consell ha informat a més que el Servei d'Autoritzacions i Inspeccions de l'IMAS ha fet aquest matí una inspecció en Crist Rei, motivada per tres denúncies rebudes dimecres passat a última hora del matí a la seu del Departament de Benestar Social de la Institució Insular. El resultat d'aquesta inspecció es coneixerà una vegada finalitzat tot el procediment que comporta, previsiblement la setmana que ve.

Tal com van recordar des del Consell, la institució supramunicipal posseeix competència en matèria d'inspecció i control d'entitats, serveis i centres de serveis socials en qüestions concretes com són infraestructures, temes funcionals, mesures generals de seguretat, higiene i requisits mínims de personal.

En qüestions sanitàries o penals com les plantejades en el cas d'aquest centre, l'IMAS no té capacitat d'actuar però "sempre que té constància d'alguna deficiència en la qual no sigui competent, informa a l'administració competent".

VUIT INSPECCIONS

En concret, l'IMAS] ha fet a la residència investigada un total de vuit inspeccions l'any passat, fruit de les visites periòdiques que porta a terme i de denúncies que es van interposar. En alguns casos, es van detectar algunes disconformitats que es van corregir amb rapidesa per part del centre, sense que calgués obrir expedient sancionador, tal com ha indicat el Consell.

Des de la Institució Insular van incidir que aquesta ha exercit les seves competències en matèria d'inspecció -en aquest cas amb una major intensitat- tal com ho fa amb la resta de centres, amb visites d'aquest tipus portades a terme arran de denúncies, o que es fan d'ofici de manera periòdica.

Per la seva banda, Garau va manifestar avui la preocupació sobre la situació d'aquest centre, concretament per les persones més grans que hi viuen, i va reiterar que les administracions "treballen i treballaran conjuntament, cadascuna dins la seva competència, per evitar aquests casos".

Mentrestant, el director de Serveis Socials de l'IMAS, Jesús Mullor, va anunciar ahir que la institució sancionarà a la residència Crist Rei amb una multa que oscil·laria entre els 300 i els 120.000 euros, o la tancarà de manera temporal, si es confirmen els presumptes maltractaments contra els usuaris pels quals han estat detingudes ahir la directora i la coordinadora d'infermeria del centre.