L'APIB fa una crida al periodisme "lliure, pluralista i independent" en el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa

Periodistes, premsa, professió, periodisme, recurs
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado 3/5/2019 10:20:27CET

PALMA DE MALLORCA, 3 May. (EUROPA PRESS) -

L'Associació de Periodistes de Balears (APIB) ha fet una crida per un periodisme lliure, pluralista i independent durant el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa i ha recordat que aquesta professió és "essencial per garantir el dret fonamental dels ciutadans a rebre informació veraç".

Segons ha informat l'APIB en un comunicat, des de l'Associació alerten els poders públics que el periodisme i els mitjans de comunicació lliures són "imprescindibles en una societat democràtica".

Així mateix, han demanat "garanties fermes per al respecte al dret constitucional del secret professional, atacat a Balears amb la confiscació judicial de telèfons mòbils de periodistes".

En aquest sentit, han recordat "l'èxit" del Manifest que va impulsar fa uns mesos i que van secundar amb la seva signatura 1.700 professionals i han aplaudit la recent decisió de la UE de protegir als filtradors que revelin il·legalitats.

També han valorat com a "bona notícia" la modificació de la postura del Tribunal Constitucional respecte a l'ús de la càmera oculta per part dels mitjans en l'àmbit del periodisme d'investigació.

D'aquesta manera, han posat l'accent en la necessitat que els periodistes treballin "sense coaccions externes i sense obstacles per part dels diferents actors socials".

En aquest sentit, han denunciat "l'actitud de nous partits en l'espectre polític de la nostra comunitat, tractant de difondre informacions falses i vetant l'accés als seus actes a mitjans que consideren no afins".

Com a conseqüència, han subratllat que estaran "molt vigilants" i usaran eines per a la verificació d'informacions i desactivació de notícies falses o fake news.

D'altra banda, han insistit que "la llibertat i independència també ha de garantir-se internament, combatent les pressions dins dels propis mitjans".

"Per això és important que els professionals puguin exercir de forma efectiva el dret constitucional que regula la clàusula de consciència i treballin en condicions dignes i no precàries", han afegit.

L'associació balear se suma al comunicat de la Federació d'Associacions de la Premsa Espanyola (FAPE), que recorda l'amenaça que existeix amb l'encara vigent "llei mordassa" i reivindica un periodisme sense pressions.

El Dia Mundial de la Llibertat de Premsa es commemora el 3 de maig des de 1993, any en què l'Assemblea General de les Nacions Unides a instàncies de la Unesco, va manifestar la necessitat de "fomentar la llibertat de premsa al món en reconèixer que una premsa lliure, pluralista i independent és un component essencial de tota societat democràtica".

La data triada recorda la instauració de la Declaració de Windhoek sobre llibertat d'exercici del periodisme.

Contador